10 tény a Boeing B-17 repülő erődökről

2018. július 18. 09:35 Múlt-kor

1. A Boeing B-17 Flying Fortress (repülő erőd) a világ harmadik legnagyobb mennyiségben gyártott bombázója volt, amely hírnevét a náci Németország ellen folytatott stratégiai bombázások folyamán alapozta meg.

2. A Boeing B-17-eseken rendszerint 10 ember teljesített szolgálatot. Egy-egy gép személyzetének 25 bevetést kellett teljesítenie, ahhoz, hogy elérjék a hőn áhított leszerelésüket. A bevetések száma 1944 elejére felemelkedett 30-ra.

3. A B-17-esek legénységének, bár gépükre átlagban 10 géppuskát is felszereltek, kevés esélye volt a túlélésre. A bombázókat ugyanis átlagosan 8-12 bevetés után vagy lelőtték, vagy súlyosan megrongálták az ellenséges lövedékek.

4. Az első B-17-es bombázó, amely teljesítette a 25. bevetését a hangzatos „Hell’s Angels” (Pokol Angyalai) névre hallgatott. Miután 1943 májusában felszállt a 25. missziójára, a gép még újabb 23 küldetést teljesített és 1944-ben tért vissza az USA-ba. A bombázó mindkét legénysége ép bőrrel megúszta a nem mindennapi kalandokat.

5. A B-17-esek gyakran 8800 méter magasan repültek. Mivel fűtés nem volt a gépeken a személyzetnek akár a mínusz 60 fokos hideget is ki kellett bírnia.

6. A hideg ellen egy speciális elektromos fűtésű öltözetet használt a B-17-es legénysége.

7. A vadászgépek golyói és a gyilkos légvédelmi tűz ellen a személyzet golyóálló mellény és acélsisak használatával védekezett.

8. A B-17-es személyzete nem hordott ejtőernyőt a bevetés alatt, mert a felszerelés túl nagy volt és nagymértékben akadályozta viselőjét a szabad mozgásban. Vészhelyzet esetén az ejtőernyő egyébként egy speciális hámnak köszönhetően viszonylag, gyorsan felcsatolható volt

9. Bár a német légierő szakértői szerint átlagban 20 találat kellett egy B-17-es lelövéséhez, a valóságban ezek a bombázók rendkívül masszívnak bizonyultak. Annak ellenére, hogy gyakorta szinte szitává lyuggatták őket, a levegőben maradtak.

10. Az amerikai bombázók a második világháborúban összesen 1,5 millió tonna bombát dobtak le Németországra. Ebből az irdatlan mennyiségből 640 ezer tonnát a B-17-es bombázók szórtak német földre.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma