10 tény a futball-világbajnokságok történetéből

2018. június 20. 08:42 Múlt-kor

1. Az első világbajnokság rendezési jogát Uruguay a születésnapjára kapta, hiszen a dél-amerikai ország 1930-ban ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Fontos volt persze az is, hogy az uruguayiak két olimpiai győzelmükkel akkoriban a sportág favoritjának számítottak.

2. Az 1934-es olaszországi vb-n a házigazda diktátor Benito Mussolini nem bízott semmit sem a véletlenre, csináltatott egy kupát, a Copa del Ducét, hogy akkor is legyen mit átadnia, ha nem az olaszok nyernék a tornát.

3. A futball-világbajnokságok legfiatalabb gólszerzője a brazil Pelé, aki az 1958-as svédországi tornán 17 évesen szerezte első találatát.

4. Az 1954-es Svájcban rendezett világbajnokság magyar-brazil negyeddöntője a „berni háborúként” vonult be a futballtörténelembe. Már a pályán sem volt egyszerű a helyzet, de a helyzet a lefújás után vált igazán komollyá, amikor a csalódott brazilok az öltözőben szódásüvegekkel támadtak az őket a pályán 4-2-re tönkreverő magyarokra.

5. Az 1966-os, Angliában rendezett világbajnokság nyitánya előtt eltulajdonították a Westminsterben kiállított világbajnoki trófeát. A Scotland Yard teljes erőbedobással nyomozott, de a kupát végül egy keverék eb találta meg London külvárosában egy bokor alá rejtve.

6. A futballvilágbajnokságok talán legszomorúbb eseménye az 1994-es egyesült államokbeli világbajnoksághoz köthető. Az USA-Kolumbia mérkőzésen a kolumbiai Andrés Escobar öngólt lőtt, amit egy honfitársa azzal büntetett, hogy a hazaérkező Escobarba 12 golyót eresztett.

7. A hollandok a futball világbajnokságok nagy vesztesei közé tartoznak, hiszen három döntőt is elbuktak. Őket követik a magyarok és a csehszlovákok két-két elvesztett fináléval.

8. A chilei fővárosban Santiagóban lévő, az 1962-es futball világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Estadio Nacional a neves torna egyik legelátkozottabb helyszíne. A chilei diktátor Augusto Pinochet regnálása kezdetén, 1973 őszén, közel 40 ezer embert börtönöztek be kínoztak vagy öltek meg a sportlétesítményben.

9. A 1930-óta zajló futball-világbajnokságok történelme során csupán egyetlen ország tudta képviseltetni magát minden egyes tornán, mégpedig Brazília.

10. A játékosok szabálytalanságát szankcionáló sárga és piros lapok rendszerét az 1970-es mexikói labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzésein alkalmaztak először.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma