10 tény a hadseregekben szolgáló kutyákról

2017. július 11. 08:27

Kutya

1. A spanyol konkvisztádorok hatalmas masztiffokat vetettek be az amerikai őslakosok ellen, akik a vasba öltöztetett, rájuk rontó, áldozataikat gyakran kibelező kutyákat sokszor valamiféle sárkánynak hitték.

2. Az ebek hadi alkalmazásának legkorábbi ismert példájára II. Alüattész lüd király (Kr. e. 617-560) uralkodásának idején kerülhetett sor. Lüdia a mai Törökország nyugati részén terült el.

3. Az ókori rómaiak gyakran használtak az ellenség sorainak megbontására fémpáncélokkal ellátott harci ebeket.

4. Az első világháború kezdetén a belga hadsereg kutyák által vontatott kocsikat szerelt fel géppuskákkal.

5. A második világháborúban a Vörös Hadseregben robbanószert erősítettek a kutyák hátára, és arra képzeték ki őket, hogy a németek mozgó tankjai elé fusson, ahol is a levegőbe repítették őt.

6. Szintén a második világháborúban az amerikaiak kétmillió kutya kiképzését tervezték a japán invázió előtt. Az ebek a partraszállás utáni első támadási hullámot jelentették volna, amely biztosította volna a kirakodást.

7. A náci Németországban arra idomítottak be kutyákat, hogy a csapatok közti kommunikációs lehetőségeket javítsák. Egyes jelentések szerint a betanított ebek képesek voltak a mancsuk koppintásával néhány betűs szavakat „lemorzézni”. (Bizonyos számú koppintás egy-egy betűt jelzett.)

8. Az Egyesült Államok hadseregébe felvett, majd kiképzésre javasolt kutyáknak egy nagyon fontos kitételnek kellett megfelelniük rögtön az elején: csakis semleges színűek lehettek, úgymint a szürke, barna vagy a fekete alapon fehér foltos.

9. A nyugdíjba vonult hadi ebeket az Egyesült Államok hadseregében egészen 2000-ig egyfajta „felesleges, leselejtezett hadi felszerelésként” kezelték (sokszor egyszerűen elaltatták őket), ám most már lehetővé vált, hogy kiképzőik örökbe fogadhassák őket.

10. A kutyákat olykor ejtőernyős ugrásokra vagy egyéb speciális hadműveletekben való részvételre is kiképezték. Ilyen volt például az a Kairó névre hallgató belga malinois, amely részt vett a SEAL 2011-es Oszama bin Laden elleni rajtaütésében.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma