10 tény Marilyn Monroe életéről

2018. augusztus 8. 08:23 Múlt-kor

1. Marilyn Monroe, aki 1926-ban Los Angelesben látta meg a napvilágot, gyermekkorát 11 különböző nevelőszülőnél és árvaházban töltötte, köszönhetően édesanyja rossz anyagi helyzetének és mentális betegségének.

2. A későbbi szexszimbólum édesapja tulajdonképpen nem ismert. Születési anyakönyvi kivonatában ugyan édesanyja Gladys második férje Edward Mortenson van megjelölve apaként, de nagyon valószínű, hogy a vér szerinti apa Stanley Gifford, édesanyja munkatársa lehetett.

3. A fiatal Marilyn is részt vállalt az USA második világháborús erőfeszítéseiben, és 1944-től egy rádióirányítású repülőgépeket előállító gyárban vállalt munkát.

4. Monroe szeretett olvasni és jelentős, több mint 400 kötetet számláló otthoni könyvtárral rendelkezett. A róla készült ezernyi kép közül azok tartoztak a kedvencei közé, amelyeken könyvvel a kezében látható.

5. A filmszínésznő híres volt arról, hogy nem tudta pontosan a szövegeit. Az egyik kollégája szerint ez nem trehányságból, hanem abból fakadt, hogy a színésznő egész pályafutása alatt komoly lámpalázzal küzdött.

6. Monroe két plasztikai műtéten is átesett, mindkettőt 1950-ben hajtották végre. A plasztikai sebészek a színésznő orrán igazítottak és egy állplasztikai műtétet is végrehajtottak rajta.

7. Monroe a Hétévi vágyakozás című filmben látható ikonikus szoknyalebbentő jelenete, férjét, a baseball sztárt Joe DiMaggiót éktelen haragra gerjesztette. DiMaggio állítólag fizikailag is bántalmazta a színésznőt, akit azzal vádolt, hogy közszemlére teszi bájait. Monroe az eset után nem sokkal beadta a válópert.

8. A színésznő szoknyalibbentős jelenetben hordott ruhája 4,6 millió dollárért lelt gazdára egy árverésen 2011-ben.

9. Az 1953 decemberében induló, fülledt erotikával fűszerezett Playboy magazin első számának címlapján Marilyn Monroe (ruhában) látható.

10. Hugh Hefner a Playboy tulajdonosa Marilyn Monroe sírja mellet 75 ezer dollárért vásárolt magának örök nyughelyet a Los Angeles-i Westwood Village Memorial Parkban.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma