Klímaváltozást okoztak az első erdőégetések

2009. augusztus 19. 14:02 Science Daily

A több ezer évvel ezelőtti erdőégetések során légkörbe kerülő nagy mennyiségű széndioxid klímaváltozást okozott, és ez a trend azóta folytatódik - derül ki egy most megjelent tanulmányból.


A Virginiai és a Maryland-Baltimore Egyetem szakértői szerint a ma élő hatmilliárd ember számára jóval kisebb területen állítunk elő táplálékot, mint a korai civilizációk. A kutatás vezetője, Wiliiam Ruddiman szerint az emberek akkor nem törődtek az adott földterületből nyerhető tápanyag mennyiségének növelésével, hiszen bőven elég erdőt tudtak felégetni.

Elmondása szerint az adott területet addig használták, amíg az elég termést hozott, majd amikor a föld kimerülni látszott, újabb erdőket égettek fel. A korban ráadásul legalább ötször annyi erdőséget gyújtottak fel, mint amennyit felhasználtak. Ahogy aztán egyre kevesebb föld állt rendelkezésre, minél fejlettebb technikákat kellett kikísérletezni, amelyekkel minél kevesebb földön minél több növényt tudtak termeszteni.

Ezzel azonban akaratukon kívül változásokat idéztek elő a klímában. Ruddiman neve egyébként jól ismert: korábban az óceánok üledékéből illetve a sarkköri jégmintákból vont le következtetéseket a klímára. Az elmúlt években több más diszciplína, így az antropológia, régészet vagy épp a társadalomtudományok bevonásával próbálták megfejteni, hogy az ember milyen átgondolatlan tájváltoztatásokat okozott.

A kutatók szerint vizsgálataik a klímaváltozás tükrében is tanulságosak, főként az ázsiai országok számára, amelyek azonban ma már jóval kisebb földterületet használnak élelmiszer termelésre. Bár az Egyesült Államok, Európa, Kanada, Oroszország, sőt Kína egyes részeit is újra erdők vették birtokba, ez ma már nem segít túl sokat, hiszen az ipari forradalom óta légkörbe juttatott fosszilis tüzelőanyagokból felszabaduló gázok felborították a korábbi egyensúlyt, és mivel ez továbbra is folytatódik, Ruddiman szerint a felmelegedés sem marad abba.

Az elmélet szerint tehát a klímaváltozás nem az ipari forradalommal kezdődött. A vezető kutatók többször is kritizálták a teóriát, mondván akkor nem élt elég ember a földön, hogy az ehhez szükséges gázmennyiséget a légkörbe juttassák. A modellek is ezt támasztották alá, azaz hogy alig 150 éve kezdtek ekkora mértékű erdőirtásokba. Ruddiman és munkatársai szerint azonban bírálóik nem foglalkoztak azzal, hogy a kezdetleges földhasználati módok csekély hatásfoka miatt sokkal kisebb közösségek jóval több földet igényeltek, ami viszont a klímára is jócskán kihatott.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma