Ajnározó levelek miatt akarta megöletni Mussolinit az angolok háborús hőse

2010. szeptember 7. 11:22 The Daily Telegraph

Winston Churchill elrendelte Benito Mussolini meggyilkolását, hogy az olasz diktátornak írott, magára nézve kompromittáló levelek tartalma nehogy napvilágra jusson – állítja egy francia történész.


Pierre Milza, az olasz fasizmus szakértője szerint az angol miniszterelnök azért határozott a Duce likvidálásáról, mivel a második világháború kitörése előtt a neki címzett levelekben csodálatát fejezte ki Mussolini iránt. „Semmi kétség, megnézve a húszas-harmincas évek nyilatkozatait, Churchill Mussolini egyik rajongója volt” – jelentette ki Milza.

„Churchill egyszer azt mondta: 'a fasizmus által az egész világ szolgalelkű lesz. Ha olasz lennék, veled tartanék'. Ez azonban teljesen érhető volt 1927-ben” – tette hozzá a történész, majd így folytatta: „Ekkor a fasizmus nem volt egyenlő a Hitlerrel való barátsággal, vagy a népirtásokban betöltött cinkos szereppel – de amikor valaki államfő és az angolok háborús hőse, érthető: nem akarta, hogy ezek kiszivárogjanak.”

Mussolinit végül szeretőjével, Clara Petaccival együtt olasz partizánok fogták el a Comói-tóhoz közel, Dongo mellett, amikor Svájcba készültek átszökni 1945 áprilisában. Később mindkettejüket lelőtték, majd Milánóban felakasztották.

A Mussolini utolsó napjai című könyv szerzője, Milza szerint ez megmagyarázza, hogy Churchill miért álnéven nyaralt nem messze attól a helytől, ahol a fasiszta vezért végül elfogták. Egy 2004-es olasz forrás megemlíti Bruno Lonati olasz partizánt, akinek állítólag a pár meggyilkolása volt a feladata: ő azt állította, hogy a brit titkosszolgálat (MI5) végrehajtó részlegének egyik ügynökével, Captain Johnnal (eredeti nevén Robert Maccarone) kellett volna eltennie láb alól a diktátort és visszaszereznie az említett leveleket, de az végül nem sikerült neki.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma