Színpadon a második világháború egyik olasz tragédiája

2010. november 25. 08:56 The Daily Telegraph

Színre viszik Olaszország egyik legtöbb vitát kiváltó háborús tragédiáját, amelyben többek között megtudhatjuk, hogyan süllyedt el egy internáltakat szállító brit felségjelzésű hajó az Atlanti-óceánon.


Az Arandora Star 1940. június 30-án indult el Liverpoolból Kanada felé, ezerhatszáz emberrel a fedélzetén, köztük több száz német és olasz fogollyal. Néhány nap múlva azonban az ír partok mellett egy német tengeralattjáró elsüllyesztette a hajót, amelynek következtében nyolcszázan a hullámsírba vesztek.

A négyszázötven olasz állampolgárt Nagy-Britanniában gyűjtötték össze, mivel úgy tartották, hogy ötödik hadoszlopként kihívást jelentenek a szövetségesek számára. A német akció rendkívül feldühítette Mussolinit, aki három héttel korábban üzent hadat Nagy-Britanniának és Franciaországnak.

Az Olaszországban szinte ismeretlennek számító esetről a szigetországban élő olaszok évről-évre megemlékeznek, a következő hónapban pedig A tengerfenék szabója címmel színpadra állítják, amelyet a Nagy-Britanniában negyven éve dolgozó Alfio Bernabei rendezett.

A történet középpontjában egy fikció szülte brit parancsnok és egy valós személy, az antifasiszta Decio Anzani találkozása áll Man-szigetén. Az eredetileg szabóként dolgozó, George Orwell-lel és Sylvia Pankhurst-tal is barátságot kötő Anzanit internálják, majd felteszik az Arandora Star-ra, amelyet húsz perc múlva egy német tengeralattjáró megtorpedóz.

„Ez nagyon rosszul esett Mussolininak, mivel német szövetségese süllyesztette el a hajót. Anzani halála azért is volt tragikus, mivel a Duce hatalomra kerülése óta, a húszas évektől kezdődően kemény antifasiszta kampányt folytatott” – mondta el Bernabei.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma