Mussolini bunkere

2012. július 16. 18:20

A Róma városközpontjában fekvő Villa Torlonia parkját már az 1970-es évek vége óta közparkként használhatják a rómaiak. Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében lakott az ott található épületben.


A villa ma már múzeum, ahol a látogatók testközelből szemlélhetik meg, hogyan élt a fasiszta Olaszország teljhatalmú ura. A római Via Nomentanába elzarándokoló turisták fotók segítségével ismerhetik meg Mussolinit, az embert, aki az egyik képen szürke lovával díjugrat, a másikon pedig szemébe tolt sapkájában teniszezik. A Duce sokkal elegánsabb azon a képen, amely az egyik arab diplomáciai látogatást örökítette meg, egy kevéssé ismert felvétel pedig a Mahatma Gandhival való találkozásnak állít emléket.

Amint Mussolini rádöbbent, hogy a háború irányítása kicsúszhat a kezei közül, az idő pedig ellene dolgozik, a Duce azon kezdte törni a fejét, hogy miként tudná saját és családja testi épségét megvédeni a korábban általa az olasz-abesszín háborúban már-már tökélyre „fejlesztett” bombázásoktól.

A bunkerről és a villáról készült fotók a galériában

Az első válasz adta magát, mivel a villa kertjében létezett egy pince, ahol a szövetségesek bombázásai elől tudott volna elmenekülni. A pincét ugyan vasajtó védte, s ágyakat tettek be, a kényszer szülte megoldást gyorsan elvetették, mivel egy hirtelen jött bombatámadás esetén a családnak ki kellett volna jönnie a villából majd védtelenül átrohannia a gyepen. Ez adta az új ötletet, hogy új óvóhelyet kell építeni a villában, így az épület alagsorát bunkerré alakították.

Mussolini attól tartott, hogy a szövetségesek gázbombát vetnek be ellene, ahogyan azt korábban ő is tette az afrikai hadjárat során. Ennek érdekében hermetikusan záródó ajtókat szereltetett az új óvóhelyre, s egy sugármentesítő termet alakíttatott ki, amely a kémiai anyagoknak a bőrről való eltávolítására szolgált.

A Duce ezzel sem volt elégedett, ezért még egy bunkert építtetett, ezúttal több méter mélyen a földben, a villa alatt. A munka azonban lassan haladt, Mussolini naplójában arról a félelméről írt, hogy a szövetségesek szorítása miatt nem tudják idejében befejezni a bunker építését. Mussolininak igaza lett: a bunker nem készült el 1943-ra, mikor a Ducét Rómában a király július 24-i parancsára letartóztatták.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma