A harcos királynéé lehetett a maja sírhely

2012. október 4. 15:22

Régészek bejelentették, hogy megtalálták az egyik legnagyobb maja uralkodónak, a 7. században élt harcos maja királynénak, K'abelnek a sírját. A sírhelyre az észak-guatemalai esőerdőkben levő El Perú-Waka' nevű maja város ásatása közben bukkantak rá a kutatók.


A test mellett a régészek egy kagylóhéj alakú, női karokat és fejet formázó fehér korsót találtak a sír bejáratánál. A leleten található négy írásjel arra utal, hogy az valaha K'abelhez tartozhatott. „Semmi sem bizonyított a régészetben, mivel közvetett bizonyítékokkal dolgozunk. Azonban a mi esetünkben egy faragott kő alabástromkorsóról van szó, amely K'abel tulajdonaként van feltüntetve” – fejtette ki David Freidel, a helyszínen dolgozó egyik régész, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem kutatója.

El Perú-Waka' terei, palotái, templompiramisai és egyéb rezidenciái a klasszikus maja civilizációból (i. sz. 200-900) származnak. K'abel a királyi család tagja volt és a Kaloomte' címet viselte, amely a legfőbb harcost jelöli, s azt jelentette, hogy nagyobb hatalommal bírt, mint férje, K'inich Bahlam király, vélik a kutatók. Közös uralkodásuk az i. sz. 672-692 közé tehető.

A sírkamrában talált kerámiaedények és kőfaragványok is arra utalnak, hogy a kutatók valóban K'abel nyughelyét találták meg, csakúgy, mint a nagy piros tüskés osztriga kagyló, amely a test alsó részén feküdt. A késő klasszikus korban a waka’-i királynők rendszeresen viseltek kagylóból készült övet, amelyet a kőportrék is ábrázolnak, miközben a királyoknál mindez nem volt jellemző, magyarázták a kutatók. A maradványok vizsgálatai azt mutatták, hogy az eltemetett személy idős korában hunyt el.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma