Nyomorúságos volt a maják élete a spanyol hódítás után

2012. november 16. 10:25 MTI

Nyomorúságos volt a maják élete a 16. században, a spanyol hódítás után, erről tanúskodnak azok a gyermeksírok, amelyek egy ősi település feltárása során kerültek napvilágra Mexikó keleti partvidékén, Quintana Roo szövetségi államban, Cancún közelében.


A San Miguelito régészeti helyszínen a temetkezések 11 lakóépület között voltak, amelyek a késő posztklasszikus maja korból (1200-1550) származnak. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) régészei szerint legalább harminc 3 és 6 év közötti gyerek földi maradványai kerültek napvilágra. A csontok tanúsága szerint a kicsik többsége alultáplált volt, és valamilyen betegség végzett az éhezéstől legyengült szervezetükkel - olvasható a Discovery News hírei között.

"A 16. századi csontvázak a magas gyermekhalandóságról tanúskodnak, ami az alultápláltság és a rossz higiéniai viszonyokkal magyarázható" - hangsúlyozta Sandra Elizalde, az INAH régésze. Ismertetése szerint némely temetkezésben igen szerény sírmellékleteket találtak, ami egy elszegényedett társadalom jellemző tünete. Az egyik sírban egy kolibri-figurára leltek, valamint egy idős asszonyt megjelenítő másik szobrocskát találtak, gondosan érzékeltetett ráncokkal az "arcán".

San Miguelito, amely stratégiai helyen, a Nichupté-lagúna bejáratánál helyezkedett el, fontos kereskedelmi központ volt a prehispán időkben (1200-1350). A dolgok gyökeresen megváltoztak, miután a spanyolok meghódították a Yucatán-félszigetet. "A hódítás másképp zajlott, mint Közép-Amerika más részein, mivel itt rengeteg város volt" - magyarázta Adriana Velázquez Morlet régész, az INAH Quintana Roo-i központjának igazgatója.

A spanyoloknak 20 évükbe tellett, míg az összes várost meghódították, majd amikor győzedelmeskedtek, a Yucatán-félsziget nyugati részén telepedtek meg. "Közép-Amerika egész keleti partvidéke megszenvedte a maja kereskedelmi utak lezárását. San Miguelitót végül elhagyták lakói" - mondta el Adriana Velazquez Morlet.

A gyermeksírok mellett 17 másik temetkezés is napvilágra került, néhányban felnőttek aludták örök álmukat, míg másokban a csontok annyira széttöredezettek, hogy nem lehet megállapítani semmit az elhunytakról. Két sírban cserépurnákat találtak. Előkerültek falfestmények töredékei, edények, valamint kagylóból készült fülbevaló, amelyre egy arcot vésett egykori készítője.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma