Közút lesz egy 2300 éves maja piramisból

2013. május 15. 17:21

A közép-amerikai Belize-ben elbontottak egy 2300 éves maja piramist, amelynek romjait valószínűleg egy amerikai közút feltöltésére fogják felhasználni.


A helyi média számolt be az alig 300 ezernyi lakosú közép-amerikai ország északi részén található Noh Mul-i piramis esetéről. Az ókori maja emléknek a múlt hét végén buldózerek és különböző munkagépek estek neki. „Belize elmúlt 25 évében ez a legrosszabb, amit valaha láttam” – számolt be a szomorú tényről nem kevés keserűséggel a hangjában John Morris helyi régész. „A történtek hihetetlen tudatlanságról tanúskodnak, ami történt az megbocsáthatatlan” – tette hozzá.

A 21 méter magas piramis egykor egy 40 ezres település központja volt, s i. e. 250 körül építették kézzel faragott mészkőtéglákból. A maják igen jó minőségű építőanyagot használtak fel, amelyet a mai építkezéseknél is kiválóan lehet alkalmazni, ráadásul a piramis közel esett egy faluhoz, így a bontási költségek is jelentősen lecsökkentek. Az épületnek több szobája is volt, egykor tucatnyian lakhatták, s körülötte szétszórva a közelben élők temetkeztek.

A terület egyébként magántulajdonban van, így a régészek a földtulajdonost és a kivitelezőt is feljelentették. A belize-i törvények szerint az ősi emlékek szándékos megsemmisítése miatt akár tíz éves szabadságvesztésre is ítélhetik a felelősöket.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma