Befolyásos tanácsadók a középkortól a hidegháborúig

2013. július 2. 18:22

Ki a jó tanácsadó? Aki egyszerűen tanácsokat osztogat, aki valamilyen tisztsége révén meg is valósítja azt, vagy esetleg az, aki teljesen befolyása alá vonja feljebbvalóját? Mindháromra találhatunk példát a történelemben. Összeállításunkban öt híres tanácsadót mutatunk be a középkortól a 20. századig.


Sir William Marshall

Pembroke első grófja, másik nevén: William the Marshal (1147-1219) az egyik leghíresebb és legsokoldalúbb angol katona és egyben „állami tanácsadó” volt a középkori Angliában, Stephen Langton canterbury érsek jellemzése szerint a „legnagyobb lovag, aki valaha élt”. Hosszú élete során négy angol királyt is szolgált – II. Plantagenet Henriket, Oroszlánszívű Richárdot, Földnélküli Jánost és III. Henriket –, s ezalatt az idő alatt az ismeretlenségből Európa egyik legerősebb, leghatalmasabb és mindemellett talán leglojálisabb földesurává lépett elő.

William volt Földnélküli János angol király – mai kifejezéssel élve – főtanácsadója is. Habár a két férfi viszonya az 1200-as évek elején sokszor igen hűvös volt, s a király miatt a grófnak többször is a bíróság elé kellett járulnia birtokügyletei miatt, William mindvégig hű maradt az uralkodóhoz, habár egyre több nemes lázadozott ellene, s a gróf támogatta a társadalmi feszültség oldását biztosítani igyekvő Magna Charta kiadását is.

János király annyira megbízott benne, hogy a halálos ágyán rábízta kilencéves fia, a leendő III. Henrik sorsát is. A gróf tartotta szavát, s meglett kora ellenére is fiatalos lendülettel vetette bele magát a politikába, a gyermekkirály, illetve a helyette kormányzó régens (amelynek tisztét maga töltötte be) ellen lázadozó főurak és az országra rontó franciák elleni csatározásokba.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma