Új kígyókirálynő töltheti be az űrt a majáknál

2013. július 19. 18:07

A Guatemala északnyugati részén lévő El Perú-Waka’ királyi maja város főtemplomában zajló ásatások során felfedeztek egy sztélét, amely új fejezetet nyithat a maják általunk eddig ismert történetében.


A vésett hieroglifikus szövegek főként a Wak- vagy a Centipede-dinasztiából származó két uralkodóról: Wa’oom Uch’ab Tzi’kin királyról (jelentése: Aki támogatta a sas felajánlását) és apjáról, Chak Took Ich’aakról (Vörös Szikra Karom) és a calakmuli Kígyó-dinasztiából való Ikoom királynéról mesélnek, akik közül egyiket sem ismerték eddig a történészek.

A hivatalosan El Perú 44-nek nevezett sztélét Wa’oom Uch’ab Tzi’kin király megbízásából i. sz. 564-ben a nyolc évvel azelőtt elhunyt apja tiszteletére készítették. Az írás létrejötte utáni első száz évben a szabadban kapott helyet, ahol igencsak ki volt téve az elemeknek, kivált az eróziónak. 700 körül a sztélé II. K’inich Bahlam király parancsára a főtemplom belsejébe került, valószínűleg ez egyfajta felajánlás felesége, a Wak Királyság Kígyó-dinasztiájából származó legjobb harcosának, lánya, K’abel temetési szertartására. A király különös becsben tarthatta a sztélét elhunyt felesége és a királyné családi kapcsolatai miatt.

Van egy közel kétszáz éves sötét folt a maja hieroglifák történetében, ugyanis egy Calakmulból származó, kora hatodik századi sztélé és egy tikali, 692-re datálható írás közötti időszakból eddig nem találtak semmilyen forrást. A most fellelt sztélé, amely 554 és 657 között meséli el a maja politikai intrikák és háborúk izgalmas történeteit, gazdag információforrás a témában.

A helyszínen talált sztélék közül kettő minden bizonnyal Chak Took Ich’aak királyhoz köthető, aki egyike volt Tikal két leghatalmasabb uralkodójának. A szöveg beszámol a király fia, Wa’oom Uch’ab Tzi’kin 556-os trónra lépéséről is, ahol Ikoom királyné (valószínűleg az édesanyja) is jelen volt, akit Sak Wayis, Fehér Lélek és K’uhul Chatan Winik címekkel illetett a krónikás. Ezek a jelzők a szakértők szerint az El Perú-Waka’ északi területeinek nagyhatalmú uralkodójához, Kan (másképpen Kígyó) királyhoz kapcsolódnak, így valószínűleg Ikoom lehetett a híres Kígyó hercegnő.

A kutatók arra következtettek, hogy Chak Took Ich’aak uralkodása során szövetségest váltott, s a Kígyó-dinasztia vazallusa lett. Azonban halála után fia már egy idegen királyság gyámkodása mellett foglalta el a trónt, vagyis Tikal megerősíthette Waka feletti hatalmát.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma