Megtalálták Nagy Sándor sírját?

2013. augusztus 23. 21:55 MTI

Akár Nagy Sándor makedón király sírját is rejtheti egy Észak-Görögországban feltárás alatt álló ókori mesterséges domb, ám a munkálatok befejezéséig az ország kulturális minisztériuma óva int az ehhez hasonló merész spekulációktól.


Az ásatás helyszínén, az Athéntől 600 kilométerre északra fekvő Amfipolisznál tartózkodó régész, Aikaterini Peristeri reményei szerint „jelentős személy vagy személyek” maradványait fogják megtalálni a domb alatt.

A görög internetes oldalak lelkesen fogadták a hírt, hogy a mesterséges halom az i.e. 4. századi makedón király, Nagy Sándor régóta keresett temetkezési helyét rejtheti magában, habár az ókor egyik emblematikus figurájaként számon tartott hadvezér sírjáról úgy tartják, hogy Egyiptomban van.

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a részben feltárt területen egy „rendkívül lenyűgöző” márványborítású falra bukkantak, amely az i. e. 4 század végéből származik. A lelet 500 méter hosszú és három méter magas. A minisztérium szerint azonban a munkálatok befejezéséig elhamarkodott lenne bármilyen történelmi személyiséggel összefüggésbe hozni a leletet.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma