Kleopátra végzetes döntése

2013. szeptember 3. 10:07

I. e. 31. szeptember 2-án a görög szigetvilághoz tartozó Actiumnál egy asszony váratlan döntése megváltoztatta a történelem egyik leghatalmasabb birodalmának sorsát. A két egykori triumvir, Octavianus és Marcus Antonius flottája között sokáig kiegyenlített küzdelem folyt, azonban a csata egy pontján Antonius felesége, a helyzetet reménytelennek ítélő VII. Kleopátra egyiptomi királynő 60 hajójával együtt váratlanul elhagyta a csata helyszínét. 


Nem sokkal később Antonius is követte, és a vezető nélkül maradt sereg néhány órás harc után feladta a küzdelmet. Mikor Antonius elérte Kleopátra hajóit, átszállt a királynőt szállító gályára, ahol hosszú órákon át ült szótlanul, fejét kezébe temetve. A polgárháború kimenetele már nem volt kérdéses.

Antonius és Octavianus viszonya azután romlott meg, hogy a birodalom keleti részei felett uralkodó Antonius szerelmi viszonyt kezdett Kleopátrával. A királynő Julius Caesartól született, Caesarion nevű fia ugyanis nagy veszélyt jelentett Octavianus, Caesar fogadott fiának hatalmi ambícióira.

Octavianus i. e. 32-ben nyilvánosságra hozta Antonius végrendeletét, amelynek értelmében Kleopátrát, valamint Caesariont tette meg örököséül. Válaszul Octavianus még abban az évben hadjáratot indított az egyiptomi királynő és férje ellen.

A két sereg hónapokig nézett egymással farkasszemet Actiumnál. Antonius végül Kleopátra tanácsára – annak ellenére, hogy a szárazföldi csata jobban kedvezett volna seregének – a tengeri ütközet mellett döntött.  A hadvezér helyzetét az utánpótlásvonalakat elvágó blokád mellett az is nehezítette, hogy nem sokkal a végső összecsapás előtt több katonája átállt Octavianushoz. A győzelem azonban így sem volt reménytelen, egészen Kleopátra váratlan húzásáig.

A szégyenteljes megfutamodás után Antonius i. e. 30-ban öngyilkos lett, majd nem sokkal utána Kleopátra is követte a halálba. Ezzel szemben Octavianus – i. e. 27-től Augustus – Róma történetének egyik legsikeresebb uralkodójaként vonult be a történelembe.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma