Elárverezik Mussolini hegedűjét

2014. április 11. 15:03 MTI, Múlt-kor

Elárvereznek egy 18. század elején készült értékes Amati-hegedűt, amelyet egykor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor is birtokolt. A hangszerrel együtt jár egy fotó Mussoliniről, amint éppen egy Amatihoz hasonló hegedűn játszik.


A Bonhams aukciósház arra számít, hogy akár 150 ezer angol fontot (55 millió forint) is megadnak a hangszerért, amely a legendás cremonai hegedűkészítő Amati-dinasztia műhelyében készült az utolsó hangszerkészítő Amati, Hieronymus Amati idején.

Az aukciósház közleménye szerint a Londonban május 12-én kalapács alá kerülő hegedű egy ideig Mussolini birtokában volt, aki szenvedélyes hegedűs volt, és gyakran játszott duettett legkisebb gyermekével, Romanóval. A hangszerrel együtt jár egy fotó Mussoliniről, amint éppen egy Amatihoz hasonló hegedűn játszik.

A duce kiváló hegedűművész hírében állt, gyermekkora óta játszott ezen a hangszeren, s később sem tette a sarokba, ugyanis a zenéléssel könnyen meg tudta nyugtatni magát. Már fiatalabb korában nagy nőcsábász hírében állt, s nem érdekelte, ha az illető hölgy jóval idősebb nála, vagy esetleg házas. Mikor ismerősei szemére olvasták bűneit, állítólag elővette a hegedűjét, s addig játszott, amíg el nem hallgattak.

Hieronymus Amati apja, Nicoló a történelem egyik leghíresebb hegedűkészítőjének számít, az ő műhelyében tanult többek közt Antonio Stradivari és Andrea Guarneri, a két másik nagy itáliai hegedűkészítő mester is. A Bonhams szerint az árverésre kerülő hegedű "hangzásának szépségén kívül elbűvöl egy történelmi alakhoz való közvetlen kapcsolata által is".

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma