7 égi jel, amely megváltoztatta a történelmet

2018. augusztus 2. 08:26 Múlt-kor

Az égi jeleknek vélt légköri, illetve csillagászati jelenségeknek sokszor napjainkban is nagy jelentőséget tulajdonítunk, azt azonban tudjuk, hogy közvetlen befolyásuk életünkre általában nincs. A történelem folyamán ezt a legtöbb társadalom nem így gondolta, és sok esetben egész népek sorsa dőlt el egy-egy ilyen „jel” alapján. Alább olvasható hét példa arra, amikor égi jelenségek változtatták meg a történelem menetét.

Békekötés napfogyatkozás miatt – Kr. e. 585

Az első ismert példa a Kr. e. 6. századból ismert, amikor II. (Nagy) Küaxarész, a Méd Birodalom uralkodója megengedte a nomád szkítáknak, hogy országa területén telepedjenek le. Küaxarész vendégszeretetéért cserébe a szkíták íjászatra oktatták a méd ifjakat. Később azonban a kapcsolat megromlott.

Küaxarész egy nap szidni kezdte a szkítákat azért, mert kevés vadat ejtenek el vadászataikon. Bosszúból a szkíták megöltek egy általuk oktatott méd fiút, feldarabolták, és vadhúsként tálalták az uralkodónak. Mire Küaxarész tudomására jutott az átverés, a szkíták már Lüdiába menekültek, ahol az uralkodó, Alüattész befogadta őket fővárosában, Szardeiszben (a mai Törökország területén).

Küaxarész követelte a szkíták kiadását, de Alüattész erre nem volt hajlandó. Hat évi háborúskodás után sem volt egyértelmű győztes a konfliktusban. Az egyik csata alkalmával Hérodotosz leírása szerint „a nappalból egyszerre éjszaka lett”. A harcoló felek ettől annyira megrémültek, hogy az ütközet végül elmaradt, és békét is kötöttek – Alüattész lánya, Arüénisz feleségül ment Küaxarész fiához, Asztüagészhez.

Hérodotosz mindemellett azt is leírja, hogy a napfogyatkozást – amelyről ma már tudjuk, hogy Kr. e. 585. május 29-án történt – Milétoszi Thalész előre megjósolta. Ha ez igaz, akkor ez a történelem első példája egy ilyen jelenség előrejelzésére.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Az ég elsötétülése Jézus keresztre feszítésekor egy kora újkori metszetenEgy, az 1652-es napfogyatkozással foglalkozó korabeli kiadványA Halley-üstökös a bayeux-i kárpitonT.E. Lawrence arab viseletbenNimrud romjai napjainkban, az Iszlám Állam dúlása utánA lincolni csata, 1341. - Matilda csapatai itt elfogták Istvánt, így Matilda foglalta el a trónt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma