9 uralkodó a középkorból, aki csak néhány pillanatra tudhatta magáénak a hatalmat

2018. június 4. 18:52 Múlt-kor

Az uralkodás nem veszélytelen feladat, különösen akkor ha ingatag valaki alatt a trónszék. Sokan épp csak ideig-óráig tudhatták maguknak a nehezen szerzett hatalmukat, mielőtt valaki más – gyakran meglehetősen véresen – elragadta azt tőlük.

Császár egy csata idejére

Ögödej mongol nagykán seregei 1234. február 9-én körülzárták várában Aj Cung kínai császárt. A Csin-dinasztiából származó uralkodó szorult helyzetében úgy döntött, hogy lemond a trónról és elmenekül az ostromlott városból. A koronát egyik hadvezérére (és távoli rokonára), Van-jen Csenglinre bízta, aki először nem akarta elfogadni a bizonnyal rövid életű dicsőséget. A császár azonban azzal érvelt, hogy ő már túl öreg és túl kövér ahhoz, hogy lóháton elmenekülhessen a mongolok elől, a tettrekész hadvezérnek azonban még van erre esélye, így potenciálisan akár a dinasztia továbbélését is biztosíthatja.

[galeria_kep_17003]

Miután Van-jen Csenglin kénytelen-kelletlen Mo Ti néven kínai császárrá lépett elő, a mongolok áttörték a falakat. Az újdonsült uralkodó belevetette magát a harcba (Aj Cung, látva hogy a menekülés így is esélytelen, időközben felakasztotta magát palotájában), és ahogy várni lehetett, el is esett a város védelme közben. Mo Ti így mindössze néhány órán keresztül „ülhetett” a kínai trónon.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma