A csumas indiánok újratemették tízezer éve élt „ősüket”, a Tuqan embert

2018. június 18. 10:36 MTI

Az úgynevezett Tuqan ember csontjait, amelyeket több mint egy évtizedig tanulmányoztak a szakemberek, a csumas indiánok egy törzse helyezte nyugalomra a San Miguel szigeten. A törzs ugyanis saját ősének tekinti az évezredekkel ezelőtt élt férfit.

A koponyát még 2005-ben fedezték fel az Oregoni Egyetem kutatói a területen végzett ásatások során. Mivel fennállt a veszélye, hogy az egyre jobban erodálódó tengerparton odavesznek a csontok, ezért az amerikai nemzeti parkokat felügyelő kormányhivatal (National Park Service) megegyezett a csumas indiánokkal a maradványok kiásásáról.

A Los Angelestől 193 kilométerre nyugatra fekvő San Miguel sziget a Kalifornia partjai mentén található Csatorna-szigetekhez tartozik, ahol a klímaváltozás miatt erodálódó tengerparti területek és sziklák a kulturális emlékek elvesztésével fenyeget. A szigetcsoport öt tagja alkotja a Csatorna-szigeteki Nemzeti Parkot.

A Tuqan emberről – amely nevét onnan kapta, hogy a csumas indiánok nyelvén így hívják a San Miguel szigetet –, noha évekig vizsgálták a kutatók, nem sikerült megállapítaniuk, hogy a csumas indiánok őse volt-e. Az amerikai nemzeti parkszolgálat szakembereinek elemzése szerint a maradványok egy amerikai őslakostól származnak, és a szigeteken több mint 13 ezer évvel ezelőtt jelen lévő kultúrához kötődnek.

A csumas indián törzs május végén temette újra a csontokat egy ceremónia keretében, amely során énekeltek és fehér zsályát égettek.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma