A Föld lakosságának legnagyobb része hordozza a neandervölgyi DNS-ét

2016. március 18. 13:05 MTI

Csak a csendes-óceáni szigetek lakóiban élnek tovább a gyenyiszovai ember génjei, míg a Föld lakosságának legnagyobb része hordozza a neandervölgyi ember DNS-ének nagyjából 1,5-4 százalékát - állapította meg egy új tanulmány.

Neandervölgyiek egy csoportja
Neandervölgyiek egy csoportja

A gyenyiszovai embernek nevezett ősi emberelődöt alig egy évtizede fedezték fel egy észak-szibériai barlangban talált ujjcsont genetikai elemzésével - írta a BBC News. A Science tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint a gyenyiszovai ember DNS-ét eddig nagyon kevés mai embercsoport genomjában fedeztél fel.

"Óceánia, ahol ezek a populációk élnek, igen távol esik a szibériai barlangtól, az pedig vita tárgya, hogy a gyenyiszovai ember és a modern Homo sapiens felmenői között volt-e fizikai kontaktus" - mutatott rá Joshua Akey, a Washingtoni Egyetem evolúciógenetikusa. A gyenyiszovaiak talán valahol Délkelet-Ázsiában találkoztak az ember őseivel és az ő leszármazottaik közül juthattak néhányan az Ausztráliától északra fekvő szigetekre. Az ember "unokatestvérének" számító neandervölgyiekkel azonban újra és újra összefutottak a Homo sapiens ősei, miközben Eurázsiában vándoroltak.

"Bár a neandervölgyiek kihaltak, a mai napig hordozzuk DNS-ük egy kis részét" -  magyarázta a professzor. A nemzetközi kutatócsoport azt állapította meg, hogy a világ nem-afrikai népcsoportjai a neandervölgyiek genomjának 1,5-4 százalékát örökölték. Egyedül a melanéziai populációnál találtak szignifikáns gyenyiszovai DNS-t, amely a genomjuk 1,9-3,4 százalékát teszi ki. "Azt gondolom, mind a neandervölgyiek, mind a gyenyiszovaiak szerettek vándorolni, ezek a tanulmányok pedig segíthetnek, hogy útvonalukat felderítsük" - tette hozzá Benjamin Vernot, a kutatócsoport vezetője, a Washingtoni Egyetem munkatársa.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma