A koncentrációs táborok rabjaiból szervezett együttesben is játszania kellett Coco Schumannak

2018. január 30. 15:37 MTI

93 évesen meghalt Coco Schumann német dzsesszzenész. 1943-ban a a Ghetto Swingers nevű zenekarban kellett koncerteznie az SS tisztjei előtt, később pedig az auschwitzi haláltáborban az újonnan érkezők menetének és a munkába vonulóknak kellett zenélniük. A gettószvinger című önéletrajzi művéből musical készült.

Meghalt Coco Schumann német dzsesszzenész, gitárművész, aki a koncentrációs tábor túlélése után a szving egyik legnépszerűbb képviselője lett. Schumann vasárnap 93 évesen Berlinben halt meg, a hírt lemezcége, a Trikont közölte, a családra hivatkozva. A zenész a Coco Schumann Quartettel nemzetközi sikereket aratott, az elsők között kezdett elektromos gitáron játszani Németországban. Keresztény apa és zsidó anya fiaként, Heinz Jakob Schumann néven született 1924-ben.

A Coco becenevet egy francia barátnőjétől kapta, aki nem tudta kiejteni az utónevét. Gyerekkorában maga tanult gitározni és ütőhangszereken játszani, még fiatalkorú volt, amikor berlini bárok és táncos szórakozóhelyek zenekaraiban lépett fel. 

1943-ban feljelentették és a theresienstadti gettóba szállították, ahol a Ghetto Swingers nevű zenekarban kellett koncerteznie az SS tisztjei előtt. Egy évvel később a zenekar tagjait az auschwitzi haláltáborba vitték, ahol az újonnan érkezők menetének és a munkába vonulóknak kellett zenélniük.

Miután az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították a lágert, Schumann Németországban maradt, neves német dzsesszmuzsikusokkal lépett fel. 1950-ben családjával kivándorolt Ausztráliába, ahonnan négy évvel később hazaköltözött. Der Ghetto-Swinger (A gettószvinger) címmel írt önéletrajzából készült musicalt 2012-ben mutatták be Hamburgban.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma