A nácikkal is szembeszállt a Monarchia tengeralattjárós ásza

2017. november 30. 10:34

Nevéhez fűződik az első, tengeralattjáróval végrehajtott éjszakai vízi támadás, első felesége a torpedó feltalálójának unokája volt, nevét pedig – a Monarchia egyik korvettkapitánya esetében meglehetősen szokatlan módon – Hollywood tette világszerte ismertté. Georg von Trapp nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia, hanem a világ egyik legkiválóbb tengeralattjáró-kapitánya volt, tetteit Magyarországon azonban csak sajnálatosan kevesen ismerik. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a korvettkapitány nemrég magyarul kiadott visszaemlékezése. 

A fiumei Tengerészeti Akadémiára 14 éves korában beiratkozó Georg von Trapp, akit szinte már születési helye, az Adriai-tenger partján fekvő Zára is a tengerész létre predesztinált, a Monarchia tisztjeként 1908-tól, a tengeralattjáró-hadviselés hőskorában szolgált tengeralattjárókon. Az akkor használatban lévő tengeralattjárókat ma már talán inkább búvárhajóknak lehetne nevezni, így csak a legelszántabb matrózok csatlakoztak az U-bootok legénységéhez. 

Az 1918 májusában korvettkapitánnyá kinevezett von Trapp sorhajóhadnagy vezetésével a Császári és Királyi Haditengerészet két kisméretű, elavult tengeralattjárója, az SM U-5 és SM U-14 az antant 13 hajóját süllyesztette el, köztük a Léon Gambettát. A páncélos cirkáló kiiktatása következtében a francia flotta nem merészkedett be többé az Adriára, és a Monarchia partvidéke mentén a hajóközlekedés ismét biztonságossá vált, ami a szállítás és közlekedés szempontjából kulcsfontosságú volt. Nem véletlen tehát, hogy von Trapp 1915-ben megkapta a legmagasabb osztrák-magyar katonai kitüntetést, a Mária Terézia Rend Lovagkeresztjét.

[galeria_kep_14824]

A Monarchia bukását, érthető módon, hatalmas csapásként élte meg: „Senki sincs, akinek ne hullanának a könnyei. Mindenfelé fojtott zokogást hallani, mint a legkedvesebb hozzátartozó temetésén. Ekkor azonban a hőn szeretett színek mégis megjelennek újra. Az U-14 érkezik be lobogó zászlóval.

A tengeralattjárók vasakarattal kitartottak, esküjük szerint teljesítették kötelességüket, egészen a zászló bevonásáig, az utolsó üdvlövésig, az utolsó tisztelgésig.”

A korvettkapitány a harcokban mindig kitüntette magát, legnagyobb eredményének azonban azt tartotta, hogy mindig emberveszteség nélkül tudta hazahozni legénységét. A beszámolók szerint a számos nemzet fiaiból verbuvált legénysége tagjaival is úgy bánt, mintha saját családja lett volna. Még évtizedek után is törődött velük: a második világháború végétől, immár az Egyesült Államokból segélycsomagok küldésével segítette Ausztriában maradt egykori tengerészbajtársai családjait.

[galeria_kep_14829]

Georg von Trapp 1935-ben megjelent első világháborús visszaemlékezéseit most először vehetik kézbe magyarul is az olvasók (korábban csak egy ismertető jelent meg róla A Tenger című folyóiratban). A könyv a középiskolás diákok számára rögtön kötelező olvasmánnyá vált, és három évig az is maradt. Talán kitalálták már, miért csak három évig szerepelt a tanulók olvasmánylistáján. Miután a náci Németország 1938-ban bekebelezte Ausztriát, Trapp nem volt hajlandó a német haditengerészetnél szolgálni, ezért családjával együtt üldöztetésnek volt kitéve. Végül a letartóztatástól való félelmük odáig vezetett, hogy előbb Olaszországba, majd az Egyesült Államokba menekültek (ahol rövid kitérő után végleg letelepedtek).

[galeria_kep_14826]

Trappot, akinek első feleségétől hét, második feleségétől három gyermeke született, odaadó apaként és férjként ismerte környezete. Első felesége, Agathe Gobertina Whitehead apai nagyapja a torpedó feltalálója volt, míg anyai ágon számos magyar felmenővel büszkélkedhetett – többek között Zrínyi Ilonát is ősei között tudhatta, de rokona volt Széchenyi István is. Georg és Agathe sokszor megfordult Magyarországon, és mindketten jól beszélték a nyelvet is.

[galeria_kep_14827]

1922-ben aztán Agathe skarlátban elhunyt. A férfi öt évvel később újranősült: elvette az egyik kislányhoz, Maria Franziskához házitanítóként felfogadott, nála 25 évvel fiatalabb Maria Augusta Kutscherát (aki Maria von Trapp néven vált ismertté). Miután 1935-ben a család vagyona egy bankcsőd miatt elúszott, többek között családi zenekarként is énekkarként kerestek pénzt. Történetük (pontosabban Maria von Trapp The Story of the Trapp Family Singers című visszaemlékezése) ihlette a világhírű musicalt, A muzsika hangját, amelyet a belőle készült 1965-ös film tett világhírűvé.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Agathe és Georg von TrappPróbál a Trapp család

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma