A Szent Jobb ereklyekendőjét és Mária Terézia kézjegyét is megcsodálhatjuk Veszprémben

2018. július 4. 14:57 MTI

A Szent Jobbot védelmező kendő és egy Mária Terézia kézjegyével hitelesített latin nyelvű írás is látható a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kedden megnyílt kamarakiállításán. Az államalapító királyunk emléke előtt tisztelgő tárlatot kedden öt órakor nyitotta meg Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

A múzeum tájékoztatása szerint a tárlat központi elemeként kiállított ereklyekendőbe takarva szállították a Szent Jobbot 1771-ben Raguzából Bécsbe, hogy semmilyen sérülés se érhesse az úton.

A Szent István kézfejének festett képével díszített selyemkendőt a veszprémi érseki palota házi kápolnájában, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény leltárában őrzik, és először tekinthetik meg az érdeklődők a múzeumban az év végéig látogatható kamarakiállításon.

A kendő mellett egy eredeti, Mária Terézia királynő kézjegyével hitelesített latin nyelvű írást is kiállítanak, valamint többek között egy, 1764-ben a Mária Terézia által alapított Szent István Lovagrend megalakulása alkalmából veretett ezüstérme is látható lesz. Továbbá egy olyan 1915-ös világháborús emléket is közszemlére tesznek, amelynek egyik oldalán Szent István, a másikon pedig Ferenc József ajánlja fel Magyarországot Szűz Mária oltalmába.

Az államalapító királyunk emléke előtt tisztelgő tárlatot kedden öt órakor nyitotta meg Márfi Gyula veszprémi érsek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma