A terror házhoz jött – az első interjú Oszama bin Ladennel

2017. október 27. 16:37

A kilencvenes években a terrorcselekmények közül sokat egyszerű rendőrségi ügyként kezeltek. A hatóság elkapta az elkövetőt, megvádolta és elítélte. Ez azt jelzi, nem volt mögötte konkrét stratégia, vagyis nem látták a mögöttük rejtőző nagyobb veszélyt.

A terror házhoz jött

„A terror új arca Oszama bin Laden, egy szaúdi milliárdos 39 éves elkóborolt fia. Fundamentalista nézeteket vall, titokzatos és nehéz elfogni. Bin Laden közgazdaságtant és államigazgatást tanult. Az üzletemberek hideg logikáját emelte be a terrorizmusba, amikor felállította az Al-Kaidát” – hangzott el a korabeli amerikai híradásokban.

Terror, részvénytársaság, magánrepülők, svájci bankszámla és internetes parancsosztogatás. A szakértők szerint bin Laden egyike volt azon keveseknek, akik rendelkeztek indítékkal, hálózattal és anyagi háttérrel, hogy cselekedjenek. A nyolcvanas években Afganisztán szovjet megszállása idején Amerika szövetségese volt, a kilencvenes években azonban az ellen fordult.

Peter Arnett, a CNN tudósítója Afganisztánba utazott, hogy interjút készítsen a világ akkor már legkeresettebb emberével, Oszama bin Ladennel. Bin Laden emberei elkísérték őt, hogy találkozzanak vele Afganisztán hegyei között, ahol a tálibok uralkodnak. Peter Arnett szerint bin Laden már az első interjúján azt gondolta, hogy a világhoz beszél.

Terror-és médiaszakértők, valamint és újságírók mesélnek arról az időszakról, amikor Amerikában és világszerte új formát és méretet öltött az erőszak. Iskolai lövöldözés, földalatti robbantás és terjeszkedő terrorhálózat – ezekről is mesélnek A 90-es évek Amerikája című sorozatban szombaton és vasárnap este 22 órától a Spektrumon.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma