A Véres vasárnaptól a Corvin köziekig – történelem dalokba öntve

2018. június 5. 15:32 Gueth Ádám

A történelem nem csupán az irodalomra, a képzőművészetre vagy a filmre volt nagy hatással, hanem a zenére is. Számos példát ismerünk indulókra és propaganda dalokra, melyek azért születtek, hogy háborúban vagy rendkívüli időszakokban lelkesítsék, illetve befolyásolják a hallgatóságot. Kevésbé ismeretesek viszont azok a könnyűzenei darabok, melyeket valamilyen történelmi esemény vagy személy ihletett, hogy valamilyen módon emléket állítsanak a múlt történéseinek. Ezeket vesszük most górcső alá, a teljesség igénye nélkül, ismert és kevésbé ismert példák szerint.

Forradalmi idők

Egy adott korhangulatot talán legjobban a zenén keresztül lehet megragadni, legyen szó sötét vagy felemelő korszakokról. Erre Írország történelme ékes példaként szolgál. Az észak-ír polgárháború 1969-től egészen 1999-ig tépázta a szigetországot. A brit párti protestánsok és az Egyesült Királyságtól elszakadni kívánó katolikusok ádáz harcot vívtak egymás ellen, melyben leginkább a kívülállók szenvedtek legtöbbet. A U2 Sunday Bloody Sunday című slágere az 1972-es Véres vasárnapnak állít emléket, amikor Derry városában brit katonák nyitottak tüzet békésen tüntető civilekre. Az eset jelentősen hozzájárult a terror elharapózásához Észak-Írországban. A Cranberries Zombie című száma szintén az észak-ír eseményekre utal, a dalszövegben szereplő 1916-os dátum például a húsvéti felkelést jelöli. A dal megszületését a rengeteg gyermek áldozat is inspirálta.

A rendszerváltás és a kommunizmus megdöntése szintén rányomta bélyegét a zenei életre. Mike Oldfield 1983-as Shadow on the Wall című száma is a diktatúra ellen felkelő lengyel mozgalmárok bátorságának adózik, akik a börtönben csak saját árnyékukat látták. A Scorpions slágerét a Wind of Change-t talán senkinek sem kell bemutatni, a dal a rendszerváltás ikonikus szerzeménye lett, melyet idehaza az Omega énekesével, Kóbor Jánossal is előadtak.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma