Amerika választ: amikor csak néhány szavazat döntött

2016. november 8. 08:25

A két héttel ezelőtti közvélemény-kutatások adatai szerint a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton megnyugtató, Donald Trumppal szemben közel 6-7 százalékpontos előnnyel várhatta a november 8-i amerikai elnökválasztást. Azonban amióta kiderült, hogy az FBI újraindította a nyomozást Clinton e-mailjeinek ügyében, az aspiránsok támogatottsága közötti különbség drasztikusan lecsökkent. Habár a nyomozás lezárult, és Clinton a legtöbb országos felmérés szerint minimálisan bár, de vezet, izgalmas és igen szoros elnökválasztásra számíthatunk. Nem először fordult elő ilyen az Egyesült Államokban – öt esetet mutatunk be, amikor tényleg csak néhány szavazaton múlt, hogy ki lett az USA végrehajtó hatalmának birtokosa.

Amerika választ: amikor csak néhány szavazat döntött

Bush-Gore, 2000

Minden idők legvitatottabb elnökválasztási eredményét hozta a 2000-es, amelyet a republikánus George W. Bush nyert meg a demokrata Al Gore előtt. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy Gore több mint félmillióval több szavazatot kapott, mint Bush, az elektorok többségét mégis az egykori texasi kormányzó kapta.

A választás legnagyobb vitája kétségkívül az USA egyik délkeleti állama, Florida körül zajlott. Floridában olyan szoros lett az eredmény, hogy nem volt világos, melyik jelöltet kell támogatnia az állam 25 elektorának, holott tudták: aki megnyeri Floridát, az az elnökséget is bezsebeli. Győztest a kritikus szavazás után még egy hónapig nem lehetett hirdetni, ugyanis ennyi ideig tartott, amíg többször újraszámolták a jelöltekre leadott szavazatokat.

A szavazatok feldolgozásának előrehaladásával egyre inkább Bush tűnt győztesnek, majd Al Gore, de sokáig fej-fej mellett állt a két jelölt. Az eredmény szerint Bush hajszállal nyert, így Gore-nak nem maradt más választása, újraszámlálást kért, amivel ötszáz szavazatra csökkent a kettejük közötti különbség. Az idegörlő vitát végül a Legfelsőbb Bíróság döntötte el, amikor véget vetett az újraszámlálásoknak, kimondva azok alkotmányellenességét, ezzel az Egyesült Államok 43. elnöke George W. Bush lett.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
James A. GarfieldA Hayes-adminisztrációJohn Quincy Adams és Andrew Jackson

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma