Átírhatja az ókori Kína történelmét a háromezer éve élt előkelő sírjának felbukkanása

2017. december 6. 11:43 MTI

Háromezer éves sírokat, köztük egy magas rangú személy nyughelyét tárták fel a régészek az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj autonóm területen, amelynek történelmét is átírhatja a mostani felfedezés.

A ásatás helyszíne Kínában

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia, a Pekingi Egyetem, a Nancsingi Egyetem és Kína egyéb vezető régészeti kutatóintézeteinek munkatársai a Pengjang megyei Jaohojüan romoknál végeznek ásatásokat, amelyek során 620 ezer négyzetméternyi területet vizsgálnak át. A régészcsoportot vezető Ma Csiang szerint a felfedezett sírok mindegyikét már a hivatalos ásatások megkezdése előtt kifosztották.

A szakemberek ugyanakkor megtalálták egy magas rangú személy sírhelyét is, 13 méterrel a földfelszín alatt. A sírhely ugyan nem rejtett olyan bronz temetkezési tárgyakat, amelyek felirata árulkodna a sír gazdájának kilétéről, de a régészek találtak két, jádekőből készült imádkozó sáskát. Hasonló lelet került elő a Honan tartománybeli Anjang város szomszédságában lévő, és Kína világörökségi helyszínei közé tartozó Jinhszü nevű lelőhelyről is, amely főváros volt a késő Sang-dinasztia (Kr. e. 1300 - Kr. e. 1046) idején.

Csang Tienen, a Sanhszi tartományi régészeti kutatóintézet munkatársa szerint a jáde lelet erős bizonyítékul szolgál arra, hogy a sír tulajdonosa kapcsolatban állt a császári kormányzattal a késő Sang-dinasztia és a nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) ideje között. Liu Hszü, a Pekingi Egyetem professzora szerint a felfedezés azt sugallja, hogy a mai Ninghszia területe már a késő Sang-dinasztia idejétől, vagyis az eddig véltnél nagyjából ezer évvel korábban a császári birodalom része volt.

A kutatók eddig csupán a terület egynegyedét térképezték fel, és úgy vélik, hogy még további negyven sírt rejthet a föld. A magas rangú személy sírjának szomszédságában hatalmas temetkezési gödröket is feltártak, amelyek tizenkét ló maradványait, valamint négy szekeret rejtettek. A régészek úgy vélik, hogy a szekerek alatt további lómaradványokat fognak találni. A területen egy öntőműhely romjait, egy vizesárok-, egy csatorna- és egy úthálózat maradványait is feltárták.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma