Az elfelejtett papirusz - mit rejt a fáraókori egyiptomi írnok, Thotmesz jegyzetkönyve?

2018. május 9. 14:58 MTI

Egy több mint 3100 éves, 2,5 méter hosszú papirusztekercs áll a Bécsi Művészettörténeti Múzeum legújabb, keddtől látható kiállításának középpontjában. "Az elfelejtett papiruszra" 2013-ban az egyiptomi-keleti gyűjtemény egyik íbiszkoporsójában bukkantak.

A papirusztekercs és a tartóként szolgáló íbiszkoporsó

A mindkét oldalán írott tekercsen hétköznapi szövegek, például leltári jegyzékek, szállítási tételek vagy lopások szerepelnek.

Regina Hölzl, az egyiptomi-keleti gyűjtemény igazgatója szerint 2003-ban már majdnem felfedezték a leletet. Ekkor egy kutatási projekt keretében röntgenfelvételeket készítettek az ÄS 5174 leltárszámú kúpalakú agyagedényről, ezek kimutatták, hogy az íbisz múmiája alatt egy köteg rejlett. De csak tíz évvel később, a gyűjtemény áthelyezésekor kezdtek nagyobb figyelmet fordítani az állatmúmiának és a mellette található tekercsnek.

Thotot, a Hold, a mágia, a tudományok, az írnokok és a bölcsesség istenét az ókori Egyiptomban íbiszfejjel vagy páviánalakkal ábrázolták. Ezért több száz íbiszmúmiát ajándékoztak neki áldozatként, a múmiákat agyagkúpokban helyezték el a földalatti temetkezési helyeken. A bécsi Művészettörténeti Múzeum 29 ilyen agyagedénnyel rendelkezik, ezek nagy része a 19. században került az intézményhez.

A szeptember 16-ig látható, Der vergessene Papyrus (Az elfelejtett papirusz) című tárlat bemutatja a különleges lelet konzerválásának érdekében végzett gondos munkát, betekintést enged a kutatók tevékenységébe, akik többek között egyedi "párakamrát" is építettek, amelyben a papiruszt stabilizálhatták és teljesen kiteríthették. A 22 darabból álló tekercset darabonként 2-2 órára behelyezték a 85 százalékos páratartalmú kamrába, így tették ismét rugalmassá a papirusztöredékeket.

Kiderült, hogy az íbiszmúmiát is tartalmazó agyagedény 700 évvel fiatalabb, mint a benne talált papirusz. A tekercs egyértelműen a személyes kasszajegyzéke és jegyzetkönyve volt a más korabeli dokumentumok alapján már ismert írnoknak, Thotmesznek.

A kiállításon kiemelt szerepet kap az ókori egyiptomi állatkultusz és a számtalan egyiptomi állatmúmia, amelyet földalatti állati nekropoliszokban találtak. Az íbiszmúmiák és -szobrok mellett kígyókoporsókat, macskamúmiákat, sőt egy krokodilmúmiát is bemutatnak. A Bécsi Művészettörténeti Múzeumban 150 állatmúmiát őriznek.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma