Az interneten böngészhetjük a geometriát forradalmasító Grothendieck jegyzeteit

2017. május 16. 10:23 MTI

Egy francia egyetem jóvoltából az interneten elérhetők Alexandre Grothendiecknek, a 20. század egyik legjelentősebb matematikusának mintegy 18 ezer oldalnyi kiadatlan jegyzetei. A 2014-ben elhunyt matematikus géniusz átalakította „a matematika egyik területét, az algebriai geometriát” – emlékeztetett Jean-Michel Marin, a dél-franciaországi Montpellier-i Egyetem igazgatója, ahol Grothendieck dolgozott, és amely közzéteszi a tudós jegyzeteit.

Alexandre Grothendieck

„Jegyzeteinek feltárása több évi munkába kerül majd a szakértőknek. Csak néhány százan vannak a világon, akik képesek megérteni őket. Nem csak korábban nem publikált eredményeket, de a gondolatainak megértését segítő eszközöket is tartalmaznak” – tette hozzá az igazgató. Az internetre feltett jegyzetek egy 28 000 ezer oldalas archívumból származnak, amelyet a mester egyik tanítványának adott. Elsőként 18 ezer oldalnyi jegyzetet digitalizálták, amely itt elérhető. A diák, Jean Malgoire azóta is a Montpellier-i Egyetem tanára. A közzétételt a matematikus gyerekei engedélyezték, övék a tárgyi tulajdon joga, de átengedték a közlés jogát az egyetemnek.

Alexandre Grothendieck, akit a nagyközönség csak kevéssé ismert, de matematikusi körökben legendának számított, 1928. március 28-án született Berlinben és 1971-ben kapott francia állampolgárságot. Merész szellemű zseni volt, aki nem ismerte az engedményeket, radikális környezetvédőként ismerték nem mindennapi személyiséggel.

Forradalmasította a geometriát, majd 1990-ben a dél-franciaországi Pireneusok egyik kis falujába vonult vissza a világ elől, ahol 86 éves korában hunyt el. 1996-ban neki ítélték a matematikai Nobel-díjként ismert Fields-díjat.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma