Az ispotályos lovagok bevehetetlen erőddé alakították Máltát a 16. században

2018. június 8. 14:23 Múlt-kor

1530-ban V. Károly német-római császár az ispotályos lovagrendnek adta át Málta irányítását, miután az Oszmán Birodalom elűzte a rendet Rodoszról. 35 évvel később, 1565-ben a törökök megkísérelték elfoglalni a szigetet, de az ispotályosok több mint három hónapon át tartó ostrom során visszaverték őket. A lovagrend sikerének kulcsa az azt megelőző évtizedek során általuk létrehozott védművek voltak. Hogyan sikerült ennyire hatékony védelmet biztosítaniuk?

Mdina városa ma

A meglévő védművek megerősítése

[galeria_kep_17120]

A sziget irányításának átvétele után az ispotályosok első dolga volt megerősíteni a korábban épített védműveket. A Sant'Angelo-erőd a Nagy Kikotő déli oldalán fekszik, amely a sziget legfontosabb partraszálló helye. Az ispotályosok megnövelték méretét, hogy jobban ki tudjon tartani mind a tenger, mind a szárazföld felől érkező támadásokkal szemben. Az akkori főváros, Mdina falait is megerősítették, hogy nagyobb eséllyel tarthassák meg.

Strozzi felmérése

[galeria_kep_17114]

Eme első építkezések után Málta erődítményein 20 éven keresztül nem történt fejlesztés. 1551-ben egy török támadás kudarcba fulladt, de nyilvánvaló volt, hogy lesznek újabbak. 1552-ben a korábbi zsoldoskapitány, ekkor már a lovagrend egyik parancsnoka, Leone Strozzi felmérte a védműveket. Meghatározta a sziget gyengeségeit, és a lovagrendet irányító tanács figyelmébe ajánlotta őket. A tanács és a rend nagymestere, Juan de Homedes bizottságot hoztak létre a sziget megerősítésére. A munka ezután gyors ütemben folyt.

Új erődítmények

[galeria_kep_17117]

Az ispotályosok több teljesen új erődítményt is létrehoztak. Az első a San Michele-erőd volt, amelyet a Senglea-félsziget végére építettek. A Pedro Pardo spanyol mérnök által tervezett építmény a 16. században gyakori csillag alakot alkalmazta. Ez több szöget biztosított a védőknek az ostromlókat támadni, illetve jobb eséllyel állta ki a falak lebontására szánt különféle lövedékek záporát.

A következő erődöt nehezebb terepen, a Sciberras-hegy sziklás lábánál, a Nagy Kikötő és a Marsamuscetto-öböl között elterülő félsziget legmagasabb pontján építették. Hosszú ideje állt már itt egy őrtorony, de a lovagrendnek teljes értékű megerősített pozícióra volt szüksége. Ezt a – szintén Pardo által tervezett – erődöt Sant'Elmónak nevezték el.

[galeria_kep_17121]

A Sant'Elmo igen érdekes mind erősségeit, mind gyenge pontjait nézve. Szabálytalan négyágú csillag alakúra építették, ráadásul tömör kőből, ami azt jelentette, hogy nem lehetett aláaknázni. A homokkőből és mészkőből készült falak magasak voltak, hogy nehezen lehessen átmászni rajtuk, és a szárazföld felőli oldalon mély árkokat is ástak eléjük. Az építés sietsége miatt azonban a kő nem volt igazán jó minőségű, továbbá az erőd nem rendelkezett töltések és árkok sorával, amelyek védelmet biztosíthattak volna a védőknek ágyúzás esetén. Sant'Elmo külső falain kívül három kisebb erődítmény volt hivatott feltartani az ellenséget, amíg a benti védők felkészültek. Málta összes erődítménye közül ez a legteljesebb példája a 16. századi erődépítésnek.

Birgu újjáépítése

Az ispotályos rend fő támaszpontját az apró halászfalu Birguban rendezte be, amelyet jelenlétük teljességgel átformált. Fegyvertárak, ellátmányraktárak, és ispotály is épült, egy óriási gabonatározóval egyetemben. A sziklába vájt alagutak a gályarabok szálláshelyeiül szolgáltak, a felszínen pedig kápolnák és egy új templom is épült a lovagrend számára.

[galeria_kep_17118]

Birgut teljesen körülvették falakkal, amelyek összesen három kilométernyit tettek ki. A szárazföld felőli oldalon tartozott hozzá egy magasabb fal is, amelyben két kiálló bástya is volt, ahonnan a rohamozó ellenségre jobban lehetett csapást mérni. E fal végeit két félbástya védte. A falon kívül a sziklába vájt árok szolgált további akadályként a rohamokkal szemben.

Jelzőtüzek és őrtornyok

[galeria_kep_17113]

Fontos volt időben észrevenni az ellenség közeledését, valamint gyorsan továbbadni a hírt. Erre a célra felújították a part menti őrtornyokat, amelyek több száz éve álltak, de nem voltak használatban. A tornyok egyszerű jelzőberendezéssel voltak felszerelve: mindegyikben tartottak rőzsekötegeket és bozóthalmokat, amelyeket meggyújtottak, ha ellenséget láttak. A többi torony ezt látva szintén jelzett, így értesítve az egész szigetet. Hasonló jelzőtornyokat emeltek Gozo várának tetején, Mdinánál, illetve a Sant'Angelo és Sant'Elmo erődökben. Ha támadók jöttek, gyorsan lehetett figyelmeztetni az egész szigetet.

Ellátmányozás

[galeria_kep_17115]

1565 tavaszára az ispotályosok tudták, hogy közeleg a Málta elleni oszmán támadás. A rend tagjait összehívták Európa minden tájáról, hogy megvédjék központjukat. Az ellátmány nagy részét szintén a kontinensről importálták, hogy az egyre növekvő méretű sereg hosszabb ostromot is kiállhasson. A szigeten található raktárak megteltek élelemmel és egyéb szükséges dolgokkal.

Fegyverkezés

[galeria_kep_17119]

Ahogy a veszély egyre közeledett, az ispotályosok fegyvereiket is előkészítették. A tűzfegyverek ekkoriban még gyerekcipőben jártak, így bár halálosak tudtak lenni, igen primitívek is voltak. A San Michele-erődbe nagyobb ágyúkat is telepítettek, amelyek nagy erejükkel és lőtávolságukkal nem csak az erőd védelmét növelték, de de fenyegetni tudták a más célok felé tartó ellenséges alakzatokat is. A közeli Corradino magaslatait, illetve a Sciberras-hegy lába előtti nyílt terepet is fedezni tudták. A szigeten lévő lőpormalmok folyamatosan állították elő a tűzfegyverekhez nélkülözhetetlen anyagot, amelynek nagy részét ágyúkban és kézifegyverekben használták, egy részét azonban gyújtóbombákban és tűzijátékszerű fegyverekben alkalmazták – utóbbiak rendeltetése egyszerre volt a félelemkeltés és a veszteségek okozása. Mindeközben a fegyverkovácsok műhelyei a kalapácsok és az acél hangjától zengtek, ahogy az ispotályosok páncélját és szálfegyvereit harcra kész állapotba hozták.

Harcra készen

[galeria_kep_17116]

Ahogy a török erők megközelítették Máltát, a parancsnokok utoljára felmérték a védelmet, és felkészítették a csapatokat. Az elkövetkezendő háború nehéz volt, de az ispotályos lovagok készen álltak megvédeni Máltát, és végül sikerrel vissza is verték az oszmán csapatokat.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A Sant'Elmo-erődLeone StrozziA törökök partraszállásaA török erők körbeveszik MdinátJean de la Vallette-Parisot ispotályos nagymester, Valletta alapítója, a sziget parancsnoka 1565-benA San Michele-erőd maA törökök a San Michele-erődöt ostromoljákA Sant'Angelo-erőd.A San Michele-erőd

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma