Az oroszlánfejű istennő, Szehmet huszonhét szobrára bukkantak Egyiptomban

2017. december 5. 10:41 MTI

Az ókori egyiptomi oroszlánfejű istennőt, Szehmetet ábrázoló újabb 27 szobrot fedezett fel egy európai-egyiptomi régészcsoport III. Amenhotep fáraó halotti templománál a Nílus-parti Luxor közelében, az ősi Théba területén - jelentette be vasárnap az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője elmondta, hogy a fekete gránitból faragott szobrok egy része a két métert is eléri. A szobrok trónon ülve, vagy bal kezében az élet szimbólumát tartva, vagy állva, mellkasa előtt egy papirusztekercseket tartva ábrázolja az oroszlánfejű istennőt. Vaziri hozzátette, hogy az istennő ábrázolására jellemző módon Szehmet fejét napkorong veszi körül, amelyet egy ureuszkígyó ölel körbe.

A missziót vezető egyiptológus, Horig Szuruzian szerint a talaj felsőbb részeiben talált leletek jó, a mélyebben fekvő rétegekben találtak azonban meglehetősen rossz állapotban vannak. Hozzátette, hogy munkatársaival jelenleg a leletegyüttes megtisztításán és megőrzésén dolgoznak, hogy a projekt befejeztével a nagyközönség elé tárhassák a szobrokat.

Az európai-egyiptomi régészcsoport 1998 óta folytat ásatásokat III. Amenhotep fáraó halotti templomának romjai között az egykori Thébában, és azóta nagyjából 287 különböző méretű és formájú Szehmet-szoborra bukkantak a területen.

[galeria_kep_14858]

Szehmet ókori egyiptomi istennő, Ré napisten lánya, neve azt jelenti, hogy hatalmas. Az oroszlánfejű istennőt tartották az anyák oltalmazójának, az orvosok védelmezőjének, de a háború, a járvány, a gyűlölet és a halál úrnőjének is.

Idén már több jelentős régészeti felfedezés is született Egyiptomban. A szakemberek egyebek között fáraókori sírokra, szobrokra, koporsókra és múmiákra, egy fáraókori ácsműhely, egy 4000 éves temetkezési kert, egy hellenisztikus korszakból származó, nagyjából 2300 éves tornacsarnok maradványaira bukkantak, valamint egy hatalmas rejtett kamrát találtak a gízai nagy piramisban.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma