Belpolitikát kevernének a varsói felkelés veteránjainak megemlékezésébe

2016. július 19. 11:19 MTI

A megszálló német hadsereg elleni 1944-es varsói felkelés veteránjai nem akarják, hogy a felkelés küszöbön álló évfordulóján felolvassák a lengyel kormányrepülőgép 2010-es katasztrófájában elhunyt áldozatok nevét - derült ki hétfőn a védelmi miniszternek küldött levelükből. 

A varsói felkelés

A hat évvel ezelőtti szerencsétlenség áldozatainak névsorát Antoni Macierewicz védelmi miniszter egy tavaly őszi döntése értelmében minden állami ceremónián fel kellene idéznie egy katonatisztnek. A veteránok a védelmi miniszterhez intézett levelükben leszögezték, hogy csak a kudarcba fulladt varsói felkelésben elesettekről akarnak megemlékezni a felkelés kirobbanásának évfordulóján tartott, augusztus 1-jei megemlékezéseken.

Lech Kaczynski néhai elnök repülőgépe, rajta az általa vezetett magas rangú küldöttség 95 tagjával 2010. április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A küldöttség a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre utazott. A szerencsétlenséget a gépen tartózkodó 96 ember egyike sem élte túl.

A katasztrófa okát illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak, Oroszország a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget. A bűnügyi vizsgálat mindkét országban jelenleg is folyik. A 2010-es katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski a jelenlegi lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma