„Brutális erővel csaptak le” – másfél évezrede történt vérengzés helyszínére bukkantak

2018. április 27. 10:56 MTI

Másfél évezreddel ezelőtti vérengzés nyomaira bukkantak svéd régészek Öland szigetén. Az Antiquity című lap aktuális számában publikált tanulmány szerint a Sandby erődítmény maradványainál holttestek tucatjai kerültek elő.

„Brutális erővel csaptak le az emberekre” - mondta Helena Victor, a kutatócsoport vezetője. A holttestek egy részét házakon belül, másokat az utcákon találták meg. A régészek lefejezett testeket is feltártak, a fejeken nagy erejű ütés okozta sérüléssel. Olyannal is találkoztak, aki élete utolsó pillanataiban a kemencébe esett. Egyetlen embert sem kíméltek, erre utal, hogy a holtak között egy újszülött csontvázát is megtalálták - írták a kutatók. Nem tudni, kik voltak a támadók. Az 5. századi vérengzés a népvándorlás zűrzavaros időszakában ment végbe a Nyugatrómai Birodalom bukása és a hun invázió idején. Öland szigete sosem állt római uralom alatt.

A sziget vezetői arra kérték a Kalmar Megyei Múzeum szakembereit, vizsgálják meg azt a területet, ahol kincsvadászok néhány érdekes tárgyra bukkantak. A régészek néhány ház falának maradványait is felfedezték, köztük emberi maradványok hevertek. „Itt szólalt meg a vészcsengő, hiszen ebben a korban általában hamvasztották a holttesteket, semmiképpen sem hagyták a házakban. Ma sincsenek tele az otthonok holttestekkel, régen sem voltak” - idézte a kutatót a BBC News hírportál.

[galeria_kep_16415]

A falusiak általában az erődítmény falain kívül éltek, belül csak vészhelyzetben kerestek menedéket. A régészek szerint 200-250 ember halt meg a Sandby erődben, és nem úgy tűnik, mintha védekeztek volna. „Úgy néz ki, árulás áldozatai lettek. Mintha valaki nyitva felejtette volna a kaput, hogy az ellenség éjjel bejusson” - mondta Helena Victor.

[galeria_kep_16414]

A helyszínen gazdag ékszerleletet, római arany pénzérméket, hajdíszeket és étkezések nyomait is feltárták. A tanulmány szerint a leletegyüttes egyedülálló betekintést nyúlt a skandináv vándorlás időszakának mindennapi életébe, képet ad az emberekre váratlanul lesújtó halálos támadásról.

[galeria_kep_16413]

A Svédország délkeleti részén elterülő Öland szigetét Kr.e. 6000 óta lakják a régészeti leletek alapján. A szigeten legalább 15 gyűrűs erődítmény maradványai állnak, a most vizsgált vár az első, ahol ilyen véres tragédia történt. A helyszín több mint ötven házából eddig csak hármat ástak ki, a folytatáshoz egyelőre forrásokat keresnek.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Az ásatás helyszíneA Sandby erőd

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma