Brutális gyilkossági ügy tudta csak megingatni a Ku Klux Klan hatalmát az USA-ban

2018. október 10. 13:03 Múlt-kor

A Ku Klux Klan eredetileg az Egyesült Államok déli, hajdani rabszolgatartó államaiban jött létre az amerikai polgárháborút követően, a fehér lakosság társadalmi előnyének megtartása céljából. Később több alakváltáson is átment, napjainkra az amerikai szélsőjobboldal marginális szervezetei közé tartozik.

A Klan 1925-ös felvonulása Washingtonban

A Klan felemelkedése

A KKK rövidítéssel is illetett szervezet közvetlenül a háború után kezdte tevékenységét, még 1865 decemberében – egy titkos társaság volt, melynek tagjai maszkot viseltek, és biztosították, hogy az újonnan felszabadított feketék ne gyakorolhassák politikai és polgári jogaikat, és ne lehessenek sikeresek gazdaságilag. 1877-re a szövetségi kormány feladta a dél „újjáépítésének” tervét – a megszálló csapatokat kivonták, a politikai és adminisztratív hatalom visszakerült a helyiek kezébe, ami azt jelentette, hogy a fehérek immár intézményesen nyomhatták el a feketéket, így a Klant sem akadályozták a hatóságok.

E korszakában a Ku Klux Klan a szó szoros értelmében vett terrorszervezet volt: kínzással és gyilkossággal (főként lincselésekkel) érte el céljait, de alkalmazott anyagi-gazdasági módszereket is. Nem csupán a fehérek társadalmi elsőrendűségét megkérdőjelezőket büntette, de általában véve az egész fekete lakosságot terrorizálta. Sikerét jórészt az általa gerjesztett félelemnek köszönhette. E félelem főként egy sor hamis vádon alapult – legtöbbször azzal vádoltak fekete férfiakat, hogy fehér nők ellen követtek el szexuális erőszakot. Ez a fajta félelemkeltés megágyazott a Klan további tevékenységének – a fehér nők félni kezdtek a feketéktől, ami miatt a Klan tevékenysége elfogadhatóbbnak tűnt a fehér lakosság szemében.

[galeria_kep_19650]

A déli fehér elit azon kevés tagja, aki ellenezte a Klan tevékenységét, ennek ellenére többnyire tétlen maradt vele szemben. Ezt rendszerint azzal magyarázták, hogy a Klan magánjellegű, nem állami szervezet volt, amely szegény, tanulatlan fehérekből (az amerikai közbeszédben „white trash”, azaz „fehér hulladék” névvel illetett társadalmi szegmens) állt, és emiatt a rendőrség és a bíróságok tehetetlenek voltak vele szemben. Ez nem volt teljesen igaz: sok helyen előfordult, hogy a helyi hatóságok együttműködtek a Klannal, egyes rendőrök vagy seriffek még maguk is tagok lehettek, de legalábbis szemet hunytak terrorista tevékenysége fölött. Gyakori érv volt még, hogy a maszkok és csuklyák miatt nem voltak azonosíthatók a szervezet tagjai – a legtöbb helyi közösség azonban nagyon is jól tudta, kik közülük a Klan-tagok.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Klan-tagok keresztet égetnek a Maryland állambeli Baltimore-ban, 1923-ban.A Ku Klux Klan történetének legnagyobb gyűlése volt az 1925-ös menetelésük WashingtonbanHárom Klan-tag, akiket Mississippiben tartóztattak le 1871-ben. Egy fekete család ellen kíséreltek meg gyilkosságot.D.C. StephensonDavid Duke louisianai politikus, a Ku Klux Klan Lovagjai nevű szervezet volt vezetője

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma