Brutális vérbosszú áldozata lehetett a 11. században élt beduin

2018. május 18. 17:47 Múlt-kor

Levágott fej és jobb kéz – a vérbosszú ősi jelei. A 10-11. század környékén élhetett az a 25 és 40 év közötti férfi, akinek brutálisan megnyomorított maradványaira egy Jeruzsálemtől néhány kilométerre lévő barlangban találtak rá.

A vérbosszú ténye már a Bibliában is megjelenik, az egyik leghíresebb pedig több mint 2500 évvel ezelőtt, az ókori Görögországban zajlott le, és kylóni vérbűn néven vonult be a történelembe. Külón egy előkelő attikai nemzetség tagja volt (emellett egykori olimpiai bajnok futó), aki apósa, a megarai türannosz támogatásával puccskísérletet akart végrehajtani Athénban Kr. e. 632-ben. Az Akropolisz elfoglalása kudarcba fulladt, Külón és hívei a Pallasz Athéné-templomban kerestek menedéket. Ígéretet kaptak, hogyha kijönnek onnan, megkímélik az életüket, ám az Alkmaiónida nemzetségből való Megaklész fegyvereseivel végül lemészárolta őket. Ezt követően a két család között éveken át húzódó vérbosszú kezdődött, amíg Drakón egyik törvényével gátat nem szabott a vérbosszúnak, vagyis a rokonok önbíráskodásának.

A Jeruzsálem környékén fellelt, 10-11. század környékén élt férfi maradványai a kutatók szerint a legrégebbi középkori régészeti bizonyíték a vérbosszúra. Úgy vélik, a 25-40 év közötti férfi a koponyájára mért méretes csapás következtében hunyt el, és a tény, hogy a barlangban csupán a fejét és a jobb kezét találták meg, arra utal, hogy egy vérbosszú áldozatával állunk szemben. Hagyományosan ugyanis így „jelezték” a térségben, hogyha valakit bosszúból gyilkoltak meg.

[galeria_kep_16716]

Az Izraeli Régiségügyi Hivatal (IAA) és a Tel Aviv-i Egyetem szakértői az emberi maradványokat a Jeruzsálem környéki dombokon, az elszigetelt Avshalom-barlangban találták meg. „Nem jártak arra seregek, nincs falu, amelyet elpusztítottak. Ez egy személyes jellegű erőszakos cselekedet volt” – magyarázta Yossi Nagar antropológus a Háárecnek. „A legvalószínűbb hipotézis szerint a koponyát és a feltehetőleg egy jobb karból származó csontokat szándékosan hozták el ebbe a távoli barlangba” – tette hozzá. A barátságtalan és kevéssé látogatott hely tökéletes volt a maradványok elhelyezésére. A csontokon lévő jelek arra utalnak, hogy nem egy szimpla gyilkosságról van szó, hanem egy véres viszály előzhette meg az erőszakos tettet.

[galeria_kep_16715]

„A koponya két traumatikus sérülés jeleit is mutatja, amelyek már gyógyulásnak indultak. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az áldozat korábban is szenvedett már erőszakos sebesülést a fején. Ugyanakkor vannak olyan sérülések is, amelyek a halálához időben igen közeliek” – mondták nyilatkozatukban a kutatók.

A fej és a jobb kéz levágása a vérbosszú szimbolikus jele, vélik a szakemberek, akik egy 20. század eleji szövegre hivatkoznak, amely a vérbosszú történetét fejti ki. A gyilkosnak be kellett mutatnia a családnak az áldozat fejét és jobb kezét, hogy bizonyítsa: végrehajtotta küldetését. Az antropológusok úgy vélik a koponya vizsgálata után, hogy egy helyi beduin törzs tagja lehetett, akik között a vérbosszúnak különösen nagy hagyománya volt Jordániától az Arab-félsziget keleti részéig bezárólag.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma