Chicago gengsztereinek búvóhelyeit jelölő, 1927-es térkép egy magyar negyedet is mutat

2017. május 24. 14:04

Az 1920-as években a Michigan-tóparti nagyváros számos gengszter, tolvaj, erőszakos zsaroló rejtekhelyének, titkos klubhelyiségének adott otthont. Egy korabeli bátor helyi szociológus összegezte és egy kézzel rajzolt térképen ábrázolta az 1923 és 1926 közötti gyűjtéséből származó több mint 1300 búvóhelyet.

1927-es térkép mutatja Chicago legismertebb gengsztereinek búvóhelyeit

„Nem kevesebb, mint 1313 bandát tudtunk azonosítani Chicagóban és környékén” – írta akkor Frederic Thrasher, a Chicagói Egyetem munkatársa, aki szociológiailag térképezte fel a városi szervezett-bűnözést. A térképen jól látszik, hogy a város alvilága miként hálózza be az egész települést. A térképet is tartalmazó, Chicago alvilágát elemző könyve 1927-ben jelent meg, és igen részletesen ismerteti az egyes alvilági szervezetek tevékenységét. Hangsúlyozta, hogy a különféle bandák nem csak a szoros környezetükhöz kötődnek, valamint hogy fontos szerepet játszanak a város társadalmi struktúrájában is. A térkép különleges pontossággal ábrázolja, hogy az egyes gengszterfejedelmek az alvilági birodalom mely területeit tartották ellenőrzésük alatt.

Thrasher a térképen rendkívül részletes, parkokat, sugárutakat, temetőket, vasútvonalakat ábrázolt a szürke különböző árnyalataiban, valamint piros körök és piros háromszögek segítségével még azokat a bandákat is elkülönítette egymástól, amelyeknek volt valamilyen klubhelyiségük, illetve amelyek nem rendelkeztek ilyen térrel. Különböző bandaneveket is megjelentet a térképen, azonban jól látható módon nemzetiségi gengsztercsoportok által is fel van osztva a város: svédek, olaszok, németek, „negrók”, csehek, zsidók, lengyelek, és nem hiányozhatnak a magyarok sem, akik az északi városrész egyik kisebb szegletét uralták.

Az első világháború és az 1929-ben kezdődő nagy gazdasági világválság között az Egyesült Államok számos nagyvárosának ipara és lélekszáma indult emelkedésnek, annak ellenére, hogy az izolacionizmus politikájába kezdő ország egyre kevesebb bevándorlót fogadott. Az újonnan érkezők értelemszerűen nem lettek egyből „amerikaiak”, a legtöbb esetben szegregálódtak, és a városokban külön kerületekbe tömörültek, néhány tagjuk pedig bandákba szerveződtek. Trasher konzervatív becslése szerint Chicago bandáiban legalább 25 ezer férfi és fiatal kapott szerepet. Munkája során nem csupán az Al Capone-féle nagyágyúk holdudvarába tartozókra fókuszált, hanem a másodgenerációs fiatalok kisebb kaliberű csoportosulásokat is górcső alá vette a Chicago minitársadalmainak felsorolásánál és elemzésénél.

Ide kattintva még nagyobb méretben látható a térkép.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma