Archív filmfelvételeket mutattak be Mussolini haláláról

2011. december 2. 11:58 MTI

Benito Mussolini kivégzéséről és holttestének hányattatott sorsáról szól a 29. Torinói Filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilm, eddig sohasem látott archív felvételekkel.


Il corpo del duce (A duce teste) című alkotás Fabrizio Laurenti ötvenperces dokumentumfilmje. A második világháború végén forgatott, az olasz és amerikai archívumokban őrzött fekete-fehér kockák segítségével a film Sergio Luzzatto történész hasonló című műve alapján az olasz fasiszta vezér halálát idézi fel.

Az 1883-ban az Emilia Romagna-beli Predappióban született Mussolinit a partizánok 1945. áprilisi 28-án lőtték agyon a svájci határ közeli Giulino di Mezzagrában, ahol menekülés közben fogták el. Mussolinit szeretőjével, Claretta Petaccival együtt végezték ki. Másnap a holttesteket - más fasiszták tetemével együtt - a milánói Loreto téren mutatták meg: először a járdára fektették le a testeket, majd egy benzinkút tetejéről lógatták le fejjel lefelé. A dokumentumfilm innen, a Loreto térről követi Mussolini tetemét.

A diktátor holttestét titokban a milánói Musoccóban hantolták el, 1946-ban hívei kiásták, majd évekkel később egy szappanos ládában találták meg. Később ismét elrejtették, 1957-ben pedig visszaszolgáltatták a családnak, amely Predappióban temette el.

Mussolini sírjához évente ötvenezren zarándokolnak el. Ennek okait is boncolgatja a film, amely a diktátorok és a tömegek "fizikális" kapcsolatát is igyekszik feltárni - nyilatkozta a sajtónak a rendező. Laurentinek nem ez az első filmje Mussoliniről: az Il segreto di Mussolini (Mussolini titka, 2005) az Ida Dalsertől született Benito Albino Mussolini történetét mutatja be.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma