Maja játékmezőt találtak a kosárlabdapálya alatt 

2014. március 11. 13:31 MTI

Évezredekkel korábban maják játszották a pelota nevű labdajátékot azon a területen, ahol egyetemisták számára készültek kosárlabdapályát kialakítani a mexikói Maxcanúban.


A Yucatán-félsziget egyik egyetemén fogtak hozzá a kosárlabdapálya építéséhez, a területen azonban a maják rituális játékához kialakított pályára bukkantak - közölte a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) hétfőn.

A munkálatokat 2012-ben kezdték, akkor akadtak a munkások a füves réteg alatt a réginek tűnő rózsaszín kövekre. "A maják megelőztek titeket, ők már a prekolumbiánus időkben is pelotát játszottak itt" - idézte az INAH régészeinek szavait Rossana Alpizar, az egyetem rektora.

A kövek két párhuzamosan futó, 19 méteres négyszöget alkotnak, az INAH szerint a maja építészet klasszikus periódusából, a Krisztus előtti 250 és időszámítás szerinti 600 közötti időszakból származnak.

A pelota a prekolumbiánus időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt, rituális jelentőséggel is bíró népszerű játék volt. A kutatók szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszottak, melyet váll vagy csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma