Csalásra használhatták a Norvégiában előkerült hatszáz éves dobókockát

2018. április 13. 12:58 Múlt-kor

Egy hatszáz éves fa dobókocka került elő Norvégiában. A játékszert, amelyet minden bizonnyal szerencsejátékokban való csalásra tervezték, egy középkori utca mellett találták egy ásatáson Bergen város Vågsbunnen negyedében.

A Norvégiában talált kocka, rajta a két ötös oldallal

„Az évek folyamán több mint harminc középkori dobókockát találtunk már Bergenben, így a megtalálása nem túl meglepő. Maga a kocka viszont különleges” – írta egy régészcsoport a Norvég Kulturális Örökség Kutatásáért Intézet honlapján. Egy átlagos dobókockának egyetlen szám van mind a hat oldalán, egytől hatig. Ez a kocka azonban más. „A  vågsbunneni kockán két négyes és két ötös van. Így vélhetően csalásra használták játékokban” – írták a régészek. Egy másik lehetőség természetesen az, hogy olyan játékhoz használták a kockát, amelynek különleges szabályrendszere volt, a régészek szerint azonban valószínűbb, hogy csaltak vele. A csalás pontos módja nem ismert, de vélhetően az adott játékban négyest és ötöst dobni szerencsés volt, míg egyest vagy kettest dobni kevésbé.

[galeria_kep_16152]

Habár a fogadásokat Bergenben betiltották 1276-ban, ez nem vette el az emberek kedvét a szerencsejátékoktól, mondják a szakértők. A kockajáték tisztán szerencse kérdése, és egy ilyen dobókocka segíthetett valakinek nyerni benne – amíg el nem kapták az illetőt, írta Ingrid Rekkavik, az intézet egyik régésze norvég nyelvű blogposztjában.

A kocka egy fával lerakott utca mellett került elő, amely a 15. századra datálható, mondta Per Christian Underhaug, a Bergeni Egyetem régésze, aki a feltárások projektfelügyelője. Sok szálló és vendéglő volt a környéken, úgyhogy valószínű, hogy a szerencsejáték ezeken a helyeken folyt. Lehetséges, hogy valaki arra készült, hogy elkapja a csalót, és ezért az eldobta ezt a kockát, hogy ne legyen nála, írta Rekkavik. Egy másik lehetőség az, hogy a csalót rajtakapták, és a dühös játékostárs kidobta az utcára a kockát. Hogy a csalókat hogyan kezelték, nem tudjuk – lehetséges, hogy a csalás verekedéshez vezetett, írta Rekkavik.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma