Disznóviccé átköltött mítoszok képregényeit nézegették a rómaiak vécézés közben

2018. november 7. 12:59 Múlt-kor

Egy közelmúltban feltárt római mellékhelyiség padlóján különféle mitólógiai alakok ábrázolását fedezték fel az ásatást végző régészek. Gyorsan kiderült azonban, hogy a jól ismert mítoszoknak nem éppen a hagyományos verzióival állunk szemben.

Az előkerült mozaiktöredékek

A mai Törökország déli partjainál fekvő lelőhely, az egykori Antiochia ad Cragum városának ásatása során a régészek egy latrinát is felfedeztek. A 2000 évvel ezelőtt használt mosdóhelyiséget az teszi igazán különlegessé, hogy padlóján különféle mitológiai történeteket elbeszélő mozaikok láthatók. Ahogy azonban a kutatók egy kicsit közelebbről is szemügyre vették a képeket, azonnal kiderült, hogy a jól ismert mítoszoknak nem éppen a hagyományos verzióival állnak szemben.

Az egyik mozaik a trójai ifjú, Ganümédész történetét idézi fel, akiről a görög mondák úgy tartották, hogy Zeusz sas képében elragadta és magával vitte őt az Olümposzra, ahol aztán az istenek pohárnokává tette. A mozaikon felbukkanó történet azonban nem is az elrablást, hanem sokkal inkább Zeusznak az ifjú iránt érzett „rajongását” helyezi a középpontba.

[galeria_kep_20167]

Ganümédész alakja egy szivaccsal a kezében jelenik meg, míg mellette Zeusz ezúttal egy gém alakjában tűnik fel, szintén egy szivaccsal felszerelkezve. A madáralakot öltött görög főisten pedig éppen Ganümédész férfiasságát mossa azzal a bizonyos szivaccsal, amely a kutatók szerint arra utal, hogy a „pár” éppen egy szexuális együttlét előtt vagy után van ábrázolva.

Egy másik előkerült mozaikon Narkisszosz története bukkan fel. A saját maga tükörképébe végzetesen beleszerető mitológiai alak szintén meglehetősen pajzán körülmények között tűnik fel. Narkisszoszt itt rendkívül nagy és ronda orral ábrázolták, miközben lefelé tekint. Ezúttal azonban nem a vízben tükröződő arcát, hanem saját péniszét szemléli nagy rajongással.

[galeria_kep_20168]

A kutatók szerint a képeken egyértelműen a korabeli humor megnyilvánulásával van dolgunk. Az ironikusan elferdített történeteket tudatosan úgy szerkesztették, hogy azok illeszkedjenek magához a helyszínhez, vagyis a vécéhez.

Az ásatást vezető amerikai régész, Michael Hoff elmondta, hogy a felfedezés nem csak azért különleges, mert bizonyítja, hogy a vécéhumor tulajdonképpen egyidős az emberiséggel, hanem azért is, mert a képeken keresztül bepillantást nyerhetünk az ókori város lakóinak mindennapjaiba és kissé közelebbről is megismerhetjük a személyiségüket.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Zeusz elrabolja GanümédésztNarkisszosz saját maga tükörképét csodálja a vízben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma