Egy kézfogás miatt döntötte el a tel-avivi joghallgató, hogy megöli Jichák Rabint

2016. november 4. 08:35

Tel-Aviv, 1995. november 4. Este fél 10. Miután a béketüntetésre összegyűlt több tízezer ember előtt megtartotta beszédét, és a tömeggel együtt elénekelte a „béke dalát”, Jichák Rabin izraeli miniszterelnök mosolyogva lép le a tel-avivi Izrael királyai téren felállított színpadról.

Jichák Rabin

Biztonsági emberei figyelmeztetése ellenére nem hord golyóálló mellényt, mivel úgy gondolja, nincs miért félnie a saját népétől. Téved. Abban a pillanatban, ahogy kocsijának ajtaja kinyílik, egy 27 éves tel-avivi joghallgató előrántja pisztolyát, és közvetlen közelről három golyót lő ki a tárból. Kettő Rabin hátába fúródik, a harmadik testőre karját találja el. A kormányfőt a közeli kórházba szállítják, és bár egyszer még sikerül beindítani a szívverését, az orvosok két órával a merénylet után megállapítják: Jichak Rabin halott.

Az 1990-es évek elején kezdődő, amerikai közvetítéssel folyó izraeli-palesztin béketárgyalásoknak köszönhetően a felek megtették az első lépéseket a régóta vágyott közel-keleti békéhez vezető úton. Amikor azonban ennek jegyében 1993. szeptember 13-án, Washingtonban aláírták az Oslo I. néven ismert megállapodást, és Jichák Rabin kezet fogott Jasszer Arafat palesztin vezetővel, az eseményt televízión követő Jigal Amir elhatározta, bosszút áll a kormányfőn.

A fiatalember csak egy volt a számos izraeli szélsőjobboldali közül, akik úgy vélték, a miniszterelnök kiszolgáltatja Izrael ősi földjét a palesztinoknak. A radikálisok tüntetéseket szerveztek, amelyeken Rabint a zsidóság árulójának titulálták, sőt, egyes transzparenseken egyenesen náci egyenruhában ábrázolták. Amir a tiltakozás más formáját választotta.

Már 1995 áprilisában és szeptemberében is közel került Rabin lelövéséhez, az utolsó pillanatban azonban mindkét alkalommal meggondolta magát. November 4-én, az „Igen békére, nem az erőszakra” jelszóval rendezett tüntetésen már rendben voltak az idegei. A gyilkosság elkövetéséért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Tettét azóta sem bánta meg. 

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma