Elhibázott döntések, mindent eldöntő rohamok: a középkor 9 sorsfordító ütközete

2018. szeptember 18. 15:56 Múlt-kor

Habár sok esetben a folyamatos háborúzás és a páncélos lovagok juthatnak az ember eszébe a középkorról, gyakran egyáltalán nem világos, mely ütközetek voltak a maguk korában a legjelentősebbek. Alább olvasható 9 ütközet a középkorból – némelyek ismertebbek, némelyek kevésbé, de mind óriási jelentőséggel bírtak.

A Tours és Poitiers közötti ütközet (732)

[galeria_kep_19147]

A tours-i, illetve poitiers-i csataként is ismert, valójában valahol a két település között zajlott csata (amely nem tévesztendő össze az 1356-os poitiers-i csatával) jelöli a muszlim seregek legmélyebb behatolását Nyugat-Európa területére. A portyázások immár a mai Franciaország középső és északi vidékeit is fenyegették. 732-ben Abd al-Rahman serege elfoglalta Bordeaux-t Odo gróftól és aquitaniai katonáitól, majd észak felé indult. Odo addigi ellenségétől, Martell („kalapács”) Károlytól kért segítséget, aki az előző évben észak felől portyázott Aquitaniában. Olyan súlyosnak ítélték a mór fenyegetést, hogy erőiket egyesítve október 10-én Tours és Poitiers között megütköztek Abd al-Rahmannal.

Az egész napos harc során a frankok gyalog harcoltak, áthatolhatatlan pajzsfalat képezve, amely egy korabeli beszámoló szerint „egy jégfalhoz” volt hasonlatos. A muszlim könnyűlovasság nem tudta áttörni a frank gyalogság alakzatait, a csata hevében pedig maga Abd al-Rahman is elesett, ami elhozta a mór sereg összeomlását.

A mórok elleni harc a spanyol reconquistával („visszafoglalás”) folytatódott az évszázadok során, amelynek fordulópontja az 1212-es Las Navas de Tolosánál vívott csata volt. Mindazonáltal a muszlim uralom több mint hét évszázaddal Tours után is jelen volt az Ibériai-félszigeten – a Granadai Emírség csupán 1492-ben esett el.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma