Előkerültek a Csin-dinasztia zeneügyi minisztériumának romjai Kínában

2018. január 31. 12:41 MTI

A 2200 évvel ezelőtti Csin-dinasztia „zeneügyi minisztériumának” otthont adó épület romjait tárták fel a régészek az északnyugat-kínai Sanhszi tartományban. A régészeti leletekben gazdag tartományban található a Csin-dinaszita alapítójának, Csin Si Huang-ti császárnak a mauzóleuma és az uralkodó örök álmát vigyázó agyaghadsereg is.

A tartományi régészeti intézet munkatársa, Csang Jang Li-cseng szerint a 110 méterszer 19,5 méteren elterülő épület négy azonos alapterületű helyiségből állt, amelyeket vastag agyagfal ölelt körbe. Az épületmaradványok, köztük tetőcserepek és téglák mellett egy fakeretre erősített kőlapokból álló ősi kínai ütőhangszer darabjait is megtalálták a romok között.

Az ásatási munkálatokat vezető Hszü Vej-hung szerint a hangszermaradványok egy részén „az északi palota zeneügyi minisztériuma” felirat szerepel, ami azt bizonyítja, hogy ez volt Hszianjang ősi városának egyik kormányzati épülete a Csin-dinasztia (Kr. e. 221-207) idején.

A régészek égési nyomokat is találtak a hangszer maradványain. Hszü szerint a négy helyiség közül kettő üres volt, ami azt jelzi, hogy az épületet kiürítették, mielőtt leégett. „A darabokra zúzott kőlapokat leszámítva a helyiségekben lévő egyéb tárgyakat valószínűleg ellopták, vagy hamuvá égtek” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az épület kifosztása összefüggésben lehetett azzal a felkeléssel, amely véget vetett a Csin-dinasztia uralkodásának.

A történelmi feljegyzések szerint Hsziang Jü, aki katonai vezető és politikus volt a késő Csin-dinasztia idején, felgyújtotta az akkori fővárost, Hszianjangt, miután elfoglalta. A régészeti leletekben gazdag Sanhszi tartományban található a Csin-dinaszita alapítójának, Csin Si Huang-ti császárnak a mauzóleuma és az uralkodó örök álmát vigyázó agyaghadsereg is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma