Ezeréves restaurált selymekkel nyílt kiállítás Kínában

2018. augusztus 14. 19:49 MTI

A Szung-dinasztia korszakából származó ezeréves selymeket, köztük írásjelekkel festett kendőket állítottak ki a kelet-kínai Csiangszu tartomány fővárosában, Nankingban.

 Szung-dinasztia 960 és 1276 között uralkodott. A selyemből készült, buddhisták által festett kendők, virág és madár mintázatú hosszú ujjú ingek és egyéb selyemszövetek 10 éves restaurálás után októberig tekinthetők meg a nankingi Nagy Paoen Templom Örökségi Parkban.

A kínai Kulturális Örökségügyi Hivatal 2007-ben engedélyezte az ásatásokat a Nagy Paoen Templom romjainál. A régészeti feltárásból arany, ezüst, bronz kristály, üveg, achát és selyem tárgyak kerültek elő. Az archeológusok szerint mivel a tárgyak mintegy hét méter mélyen voltak elásva egy vas tartályban, jó állapotban maradtak fenn. A száz selyemszövetet, amelyre rábukkantak, feltehetően buddhisták adományoztak a templomnak.

A Kínai Nemzeti Selyemmúzeumban 2009-ben kezdődött meg a selymek restaurálása.
A kutatók hangsúlyozták: nagyon ritkán esik meg, hogy ennyi jó állapotban megmaradt selyemre bukkanjanak a Szung-dinasztia korából. A tárlaton a feltárásból előkerült 58 selyemből készült műkincset tekinthetnek meg a látogatók. A nankingi múzeum a kiállításhoz kötődően nyilvános fórumokat is rendez a selyemmel és a kiállított kelmékkel kapcsolatban.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma