Feltárul a tallérok évszázados története Kaposváron

2018. június 26. 16:53 MTI

A csökölyi tallérlelet címmel új kiadványt mutatnak be június 27-én a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban, a kötetben a múzeum két régésze, Varga Máté és Költő László egy 25 évvel ezelőtt megtalált, 55 tallérból álló éremleletet ismertet fotókkal, leírásokkal - közölte Borzavári Balázs, az intézmény sajtófelelőse.

(sonline.hu)

Borzavári Balázs beszámolója szerint az 1500-as évek végéből és az 1600-as évek első feléből származó ezüsttallérok különösen jó állapotba kerültek elő, és az utolsó olyan éremlelet számít, amely becsületes megtaláló révén jutott a Rippl-Rónai Múzeumba. A kiadvány áttekintést nyújt a tallérkorszakról és a somogyi tallérleletekről is.

A közlemény szerint még az idén Kaposvárra érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok című vándorkiállítása, amelyen 220 darab erdélyi ezüsttallért, 40 darab aranypénzt és eredeti pénzverőtöveket is bemutatnak.

Ez a rendezvény lesz a felvezetése a Rippl-Rónai Múzeum új, jövő év elejétől látható állandó kiállításának, amely Dukátok, tallérok, denárok - Érmék Somogy földjéből címmel gazdag, több ezer műkincsből álló éremanyagot fog bemutatni az ókortól a 18. század elejéig. A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások és katalógus is társul majd.

Szeptember 30-án egész napos családi rendezvényt tartanak Desedai Piknik címmel a múzeum népszerű kiállítóhelyén, a Fekete István Látogatóközpontban, szeptember 15-16-án pedig hagyományőrzők révén a középkor elevenedik meg az Ostrea Peregrina című kétnapos rendezvényen.

A múzeum közölte, hogy október végén nyílik az új időszaki tárlata, amelyen az elmúlt években a kaposvári múzeumba került, eddig ki nem állított tárgyakat mutatják be.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma