Főszerepben, vastaps nélkül – amikor az argentinok korrupt bíróval győzték le a magyarokat a vb-n

2018. június 14. 10:57 Múlt-kor

Tizenkét keserű év után a magyar válogatott újra kiharcolta a világbajnoki részvételt. Méghozzá soraiban olyan klasszisokkal, mint Nyilasi, Törőcsik, Fazekas, Tóth András, Várady – érthetően nagy volt itthon a várakozás 1978 nyarán, s talán még nagyobb a bizakodás. Készültünk tehát a nagy fellépésre, amelyen végül sikerült is főszereplővé lennünk. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy negatív főszereplővé.

A vendéglátó országban, Argentínában korábban egy katonai junta vette át a hatalmat úgy, ahogy a junták szokták: börtönnel, kivégzéssel, megfélemlítéssel. Ennek nyomán a hollandok egyenesen a távolmaradáson gondolkodtak, végül mégis az indulás mellett döntöttek. Meglehet, az újabb döntőbeli bukások után ezt végül mégiscsak megbánták. Nem hezitált azonban az argentin válogatott, s még kevésbé az argentin kormányzat. Utóbbi nyilvánvalóvá tette, hogy ezt a vb-t csak ők nyerhetik, s a maguk részéről mindent meg is tesznek e cél érdekében.

S valóban, a krónikákba minden idők legkorruptabb labdarúgó-világbajnokságaként került be az 1978-as. A mieink nyitómeccsén – legalábbis az elején – azonban ebből még nem sok látszott. Bátran léptünk pályára a vendéglátók ellen, vezetést is szereztünk. Ám csakhamar saját bőrünkön érezhettük, ezen a vb-n a gauchókon kívül másoknak nem lehet sok keresnivalója. A mérkőzést vezető portugál Garrido a kék-fehérek legdurvább megmozdulásait is elengedte, míg a magyaroknál azt is megtorolta, amit nem kellett volna.

[galeria_kep_17218]

Mindennek meg is lett a következménye, elbizonytalanodó csapatunkat végül 2 : 1-re megverte a hazai gárda, ráadásul szinte az utolsó pillanatokban Törőcsik és Nyilasi idegei is felmondták a szolgálatot. Törlesztettek, mindkettőjüknek villant a piros lap. (Másnap a világsajtót bejárta a fotó: Nyilasi a pályáról leballagva félre nem érthető, egyezményes kézjellel fejezi ki véleményét a közönség felé.) Két újabb vereséggel (a franciák és az oalszok ellen) ki is estünk, az argentinok viszont furcsábbnál furcsább meccsek sorával jutottak a döntőbe.

A sorból kiemelkedett a Peru elleni 6 : 0-ás összecsapás, amelyen a házigazdáknak négy góllal kellett nyerniük, hogy a brazilok előtt bejussanak a döntőbe. Utólag dollármilliókról és Perunak kiutalt több tízezer tonna gabonáról szóltak a pletykák. Tény: a meccsen a peruiak gyakorlatilag visszafelé futballoztak.
Nem tettek ilyet a hollandok a fináléban, ám az utolsó percekben 1 : 1-nél egy centikkel célt tévesztett Rensenbrink-fejes megpecsételte a sorsukat, a hosszabbításban ők kaptak még kettőt, s zsinórban másodszor veszítettek el világbajnoki döntőt.

További érdekességeket olvashat az elmúlt vébékről a Múlt-kor nyári mellékletében

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Nyilasi Tibor piros lapot kapott, majd jött a mozdulat

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma