Fotók: 1600 éves római szarkofágra bukkantak egy londoni építkezés során

2017. július 20. 15:12

London egyik legrégebbi és legnagyobb piaca, a southwarki Borough Market közelében egy építkezés előtti feltáró ásatáson bukkantak rá régészek egy 1600 éves koporsóra, amelyben egy előkelő származású egyén aludta örök álmát.

Ősi római szarkofágra bukkantak egy londoni építkezés során

A régészek nem tudták beazonosítani, hogy ki fekhetett a koporsóban, amelyet a 18. század környékén kifosztottak a sírrablók, akik nem húzták vissza a fedelet, így a fekhely tele volt földdel. A néhány méter mélyen lévő szarkofágot átszállíttatták a Museum of Londonba, hogy további elemzések alá vethessék.

Gillian King, a Southwarki Tanács régészetéért felelős szakembere a BBC-nek elmondta, reménykedik abban, hogy a sírrablók több olyan apró tárgyat is a (most még földdel teli, így belsejét tekintve még mindig rejtélyes) koporsóban hagytak, amelyek nekik értéktelennek bizonyultak, viszont a tudósoknak sokat jelentenek. „Az elhunyt minden bizonnyal magas társadalmi státuszú lehetett, gazdagságáról nem csupán a kőszarkofág tanúskodhat, hanem az a tény is, hogy egy mauzóleum falába temetkezhetett” – magyarázta.

„Mindig is tudtuk, hogy ez a helyszín potenciális római temető, de arról nem is álmodtunk, hogy egy ilyen értékű szarkofág is előkerülhet” – tette hozzá. Magát a koporsót a múlt hónapban fedezték fel a szakemberek, miután a tanács kirendelte őket egy új lakáskomplexum építése előtti feltáró ásatáshoz. Hat hónap után leltek rá.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma