Hallgassa meg Ötzi férfiasan mély hangját

2016. szeptember 22. 13:55

Kutatók rekonstruálták az 5300 évvel ezelőtt élt Ötzi hangját. A rézkorban élt gleccsermúmia által használt magánhangzók pontos hangszínének megállapítására törekvő tudósok szerint megközelítőleg sikerült rekonstruálniuk, milyen lehetett a „jégember” hangja.  

Ötzi

Ötzi mély férfihangjával 5300 év után „törte meg a csendet” a bolzanói EURAC Intézetben –olvasható a Discovery News cikkében. A felvételen „olaszul” beszél, de csak magánhangzók hangzanak el a „szájából”. A felfedezést szerda reggel jelentették be, egy, a gleccsermúmia felfedezésének 25. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású konferencián.

„Nem állíthatjuk, hogy rekonstruáltuk Ötzi eredeti hangját, mivel számos alapvető információ nem áll rendelkezésünkre” – mondta Rolando Füstös, a bolzanói tartományi kórház fül-orr-gégészeti részlegének vezetője. Hozzátette azonban, hogy a hangszalagok és a toldalékcső hosszának megmérésével igen megbízható közelítéssel tudták rekonstruálni Ötzi hangját.   

Füstös kollégáival, Francesco Avenzinivel, a bolzanói tartományi kórház foniátriai intézetének vezetőjével, valamint Piero Cosival és Andrea Sandival a múmián végzett CT-vizsgálatokra alapozva képezték le a gleccsermúmia toldalékcsövének (más néven hangcsatorna vagy vokális traktus) modelljét. Mint Füstös kifejtette, a hangképzés szempontjából a toldalékcső még a hangszalagoknál is fontosabb szerepet tölt be, mivel ez a szerv szűri és formálja meg a gégefőben létrehozott hangot. 

A kutatóknak számos nehézséggel kellett megküzdeniük az 5300 éves múmia toldalékcsövének rekonstruálása során. A múmia karja például Ötzi torkát takarta a test megtalálásakor, ez pedig megváltoztathatta a test hangképző részének formáját. A projekt szempontjából ez volt a lehető legrosszabb pozíció. Emellett a nyelvcsont részlegesen elmozdult.

A kutatók egy speciális szoftver segítségével elmozdították a gleccsermúmia karját, valamint koponyáját, úgy, mintha Ötzi állna. A szoftverrel emellett rekonstruálták a csigolyákat, és szintén rekonstruálták, valamint a végeredmény szempontjából megfelelő állapotba helyezték át a nyelvcsontot. Így végül megkapták a toldalékcső hangszalagokkal és a szájjal kiegészült, teljes modelljét, bár fontos információknak – például a hangszalagok feszültségének és sűrűségének, vagy a az emberi hangot befolyásoló lágy szövetek összetételének és vastagságának – nem voltak birtokában. 

A kutatóknak az MRI-vizsgálatok is nagy segítséget jelentettek volna, ám a technológiát Ötzi múmiájának állapotára tekintettel nem lehetett alkalmazni, így a tudósoknak matematikai modellekre és a toldalékcső működését szimuláló szoftverre kellett hagyatkozniuk. Mint Piero Cosi kifejtette, a vokális területre vonatkozó függvényszámításoknak a toldalékcső szerkezetére való alkalmazásával lehetővé vált Ötzi hangjának leképzése.

„Megpróbáltuk kivonni egy, a rekonstruált toldalékcsőbe „beoltott” szintetikus hang formánsait” – mondta Cosi. Figyelembe véve, hogy Ötzinek meglehetősen nagy feje és karcsú teste volt, a kutatók arra jutottak, hogy – egy mai átlagos férfihoz hasonlóan – nagyjából 100 és 150 Hz között lehetett a hangja alapfrekvenciája.

Magazin

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma