Hat természeti katasztrófa, amely rányomta bélyegét az európai történelemre

2018. március 6. 14:05

Az extrém időjárási jelenségek nem csak napjainkban, de az egész történelem folyamán megkeserítették az emberiség életét. Árvízek, vulkánkitörések és pusztító szárazságok is formálták Európát az elmúlt évezredben.

„A nagy emberfulladás”

1362 januárjában hatalmas vihar csapott le Európa észak-nyugati részére. A pusztító vihardagály valóságos cunamiként haladt végig Anglia partjai mentén. Számos épület – így például Salisbury vagy Winchester katedrálisai súlyosan megrongálódtak, míg Dunwich kikötőjét teljesen leradírozta a Föld színéről.

[galeria_kep_15641]

A vihar azonban nem itt, hanem Hollandiában végezte a legnagyobb pusztítást. A később csak a „de grote Mandrenke” (nagy emberfulladás) néven emlegetett katasztrófában emberek tízezrei vesztették életüket. A megemelkedő vízszint áttörte az alacsonyan fekvő holland területeket védő gátakat és egy új tengeröblöt alakított ki, amelyet Zuider Zee névre kereszteltek el. Az ekkor elöntött területet csak a 20. században sikerült visszanyerni részben a szárazföld számára. Az újonnan épített gátak révén ma itt található Hollandia legfiatalabb tartománya, Flevoland.

[galeria_kep_15642]

A vihar a német területeken és Dániában is éreztette hatásait. Az ár több kikötőt elmosott és a sós víz tönkretette az érintett termőföldeket. A pusztítás pedig – ami alig egy évtizeddel követte a hírhedt 14. századi pestisjárványt – óriási munkaerőhiányt okozott ebben a régióban.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A Tambora krátereHollandia az ókorban, 1000 körül és a 19. században

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma