Hét extrém reklámfogás a történelemből, amely megragadta a világ figyelmét

2017. november 24. 13:58

Egy reklám számos célt szolgálhat. Van, aki a saját vállalkozását szeretné felfuttatni vele, mások valamilyen közösség számára fontos ügyre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Nem egy példát ismerünk azonban a történelemből, amikor egészen extrém akciókat hajtottak végre a figyelemfelhívás céljából.

Hét extrém reklámfogás a történelemből, amely megragadta a világ figyelmét

Az igazi hérosztratoszi tett

Az epheszoszi Artemisz-templom korának egyik legimpozánsabb épülete volt, nem véletlen hát, hogy az ókori világ hét csodájának egyikeként is szokás emlegetni. A fantasztikus épületre meglehetősen szomorú végzet várt: Kr. e. 365-ben egy Hérosztratosz nevű görög férfi meggyújtotta a templom fagerendáit, mire az teljesen porig égett.

Amikor megkérdezték a gyújtogatót, hogy miért követte el szörnyű tettét, Hérosztratosz valószínűleg a lehető legdühítőbb válasz adta. Vandál cselekedetének célja nem volt más, minthogy saját nevét örökre beírja a történelemkönyvekbe. A gazfickót ezután kivégezték és mindent megtettek azért, hogy terve ne váljon valósággá, így még azt is szigorúan megtiltották mindenkinek, hogy kiejtsék a nevét. Eme törekvések ellenére, végülis nem sikerült kitörölni emlékét a történelemből, hiszen a „hérosztratoszi tett” kifejezést még ma is használjuk a hírnévért elkövetett bűncselekmények megnevezésére.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma